Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: на дострокових президентських виборах перед веде Саакашвілі, міжнародні спостерігачі не бачать серйозних порушень, опозиція знову невдоволена й мітингує


Очікують, що Центрвиборчком Грузії може оприлюднити повні попередні дані в понеділок. Паралельні підрахунки голосів у вибраних дільницях по всій країні теж дають Саакашвілі більшість. Опитування на виході з дільниць, яке провела низка грузинських недержавних інституцій, дало велику перевагу донедавньому Президентові Грузії. Центрвиборчком Грузії визнав дострокові президентські вибори такими, що відбулися. Низка міжнародних місій спостерігачів уже заявила, що вибори загалом відповідали демократичним стандартам і відбулися без серйозних порушень, які могли б вплинути на їхній результат, а відтак їхні результати мають бути визнані. Водночас грузинська опозиція заявляє, що не визнає результатів виборів чи й самих виборів узагалі.

За даними підрахунку голосів із більш як половини дільниць, донедавній Президент Міхеїл Саакашвілі отримує трохи більше від 50 відсотків голосів. Його найближчий суперник, головний опозиційний кандидат Леван Ґачечіладзе, має наразі понад 25 з половиною відсотків.

Перед цим у декількох проміжних результатах Саакашвілі недобирав половини голосів.

У разі, якщо за остаточними даними жоден із кандидатів не набере принаймні 50 відсотків плюс один голос, через два тижні, 19 січня, відбудеться друге коло виборів із двома кандидатами, які в першому наберуть найбільше голосів.

Очікують, що Центрвиборчком Грузії може оприлюднити повні попередні дані в понеділок.

Паралельний підрахунок голосів у вибраних дільницях по всій країні, який провела неурядова організація «Міжнародне товариство справедливих виборів і демократії», теж дає Саакашвілі більшість у майже 51 відсоток, а Ґачечіладзе – понад 27 відсотків.

Схожі результати й іншого паралельного підрахунку, що його здійснила неурядова організація «Нове покоління – нова ініціатива»: Саакашвілі – майже 53 відсотки, Ґачечіладзе – майже 26 відсотків.

Опитування на виході з дільниць, яке провела низка грузинських недержавних інституцій, дало велику перевагу донедавньому Президентові Грузії. За ним Міхеїл Саакашвілі може отримати 53,8 відсотка.

Його найближчий суперник Леван Ґачечіладзе отримав би 28,3 відсотка, повідомив у суботу ввечері після закриття дільниць один із керівників проекту Ґія Нодія.

Центрвиборчком Грузії визнав дострокові президентські вибори такими, що відбулися. За попередніми даними, попри погані погодні умови в суботу в них узяли участь понад 56 відсотків виборців.

Низка міжнародних місій спостерігачів уже заявила, що вибори загалом відповідали демократичним стандартам і відбулися без серйозних порушень, які могли б вплинути на їхній результат, а відтак їхні результати мають бути визнані.

При цьому спостерігачі звернули увагу на наявність недоліків і менших порушень.

Голова місії спостерігачів Європейського Парламенту Марі Анн Іслер-Беґен наголосила в неділю на прес-конференції в Тбілісі на проблемах зі списками виборців та з процедурою маркування виборців спеціальними чорнилами, яку передбачає грузинське законодавство, щоб унеможливити повторне голосування. Вона застерегла, що необхідно негайно вжити відповідних заходів напередодні майбутніх парламентських виборів.

Голова спостережної місії від Організації з безпеки і співпраці в Європі Алсі Гейстинґз заявив, що його занепокоїла «розмита межа» між державною діяльністю і виборчою кампанією Міхеїла Саакашвілі.

Напередодні виборів Саакашвілі пішов у відставку з посади Президента. Обов’язки голови держави нині виконує колишня голова парламенту Ніно Бурджанадзе.

Гейстинґз водночас наголосив, що вибори відповідали більшості рекомендацій ОБСЄ. Зокрема, всі кандидати мали можливість вільно вести свої кампанії, а виборці змогли безперешкодно віддати свій голос.

Голова місії спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи Матяш Ерші, виступаючи на тій самій прес-конференції, закликав усіх політичних діячів поважати законність цих виборів.

Місія спостерігачів від СНД, згадавши про деякі недоліки, заявила, що на виборах не було порушень, які б перешкодили вільному волевиявленню громадян.

Місія спостерігачів України, висловивши схожі оцінки, особливо наголосила на своєму занепокоєнні спішно оголошеними в суботу від імені нібито української організації «Спільна європейська справа» результатами іншого екзит-полу, за якими виглядало, що переміг опозиційний кандидат. Українські спостерігачі звернули увагу, що такі екзит-поли, проведені «невідомими серед авторитетних соціологів псевдоструктурами», «не можуть вважатися за вартий довіри й неупереджений інструмент оцінки» результатів виборів.

Водночас грузинська опозиція, посилаючись якраз на результати згаданого екзит-полу, заявляє, що не визнає результатів виборів чи й самих виборів узагалі.

Удень у неділю вона зібрала в центрі Тбілісі мітинг протесту проти «сфальсифікованих», як вона стверджує, результатів виборів.

У нетривалому мітингу, який відбувся без інцидентів, узяли участь, за повідомленнями, кілька тисяч осіб.

Водночас кандидат від об’єднаної опозиції Леван Ґачечіладзе закликав своїх прихильників зібратися знову в вівторок, після православного Різдва, щоб «відсвяткувати перемогу опозиції» на президентських виборах.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, жодних підтверджень своїм заявам про масові фальсифікації й свою перемогу опозиція наразі так і не навела.

Одночасно з достроковими виборами Президента в Грузії в суботу відбулися і два плебісцити: про ставлення до вступу до НАТО і про дату парламентських виборів.

За даними грузинського екзит-полу, вступ Грузії до Північноатлантичного союзу підтримав 61 відсоток опитаних виборців. Майже 64 відсотки висловилися за перенесення виборів із осені на весну. Обидва плебісцити були лише дорадчі і не мають прямої сили.

Матеріали до теми:

• Росія критикує перебіг президентської кампанії і виборів у Грузії й їхню оцінку західними спостерігачами • Україна сподівається, що всі учасники виборчого процесу в Грузії визнають результати дострокових президентських виборів, які б вони не були • Місія спостерігачів від України в Грузії: істотних порушень на дострокових президентських виборах не виявлено, не довіряйте «результатам» опитувань невідомих псевдоструктур • Екзит-пол у Грузії: Міхеїл Саакашвілі може перемогти вже в першому колі президентських виборів • Грузія обирала Президента і вирішувала свій курс щодо НАТО
XS
SM
MD
LG