Доступність посилання

ТОП новини

Президентом Грузії знову стає Міхеїл Саакашвілі


Марія Щур Прага, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За попередніми підрахунками, президентом Грузії знову стає Міхеїл Саакашвілі. За нього віддали свої голоси близько 52% виборців. Однак опозиція не погоджується з таким результатом позачергових виборів. Ïї лідери називають вибори сфальсифікованими і закликають своїх прихильників до акцій протесту. Міжнародні спостерігачі ж, натомість, вважають, що вибори у Грузії стали «тріумфом демократії».

(AFP)
У різдвяний день грузинський лідер Міхеїл Саакашвілі має подвійний привід для святкувань – понад половина його співгромадян бажає бачити його своїм президентом. Такий результат підрахунку близько 90% бюлетенів. Таким чином Міхеїлу Саакашвілі вдалося уникнути другого туру виборів, де йому протистояв би лідер об’єднаної опозиції Леван Ґачечіладзе. Він набрав понад чверть голосів і посів друге місце на президентських перегонах.

Під час мітингу, який вчора зібрав близько 10 тисяч прихильників опозиції, Леван Ґачечіладзе пообіцяв домагатися справедливості законним шляхом. Різдвяне богослужіння тимчасово примирило політичних супротивників, які стояли поруч у головному соборі Грузії.

Західні оглядачі вважають вибори «вільними і чесними»

Позиції нинішнього президента Грузії зміцнилися, коли міжнародні оглядачі привітали президентські вибори у Грузії як «вільні і чесні», хоча і відзначили деякі порушення. Голова місії Організації з Безпеки і Співпраці в Європі Елссі Гестінґс назвав вибори «чинним вираженням волі грузинського народу» і закликав опозицію поважати висновок спостерігачів.

«Всі кандидати могли вільно проводити свою кампанію по цілій країні. Ми особливо задоволені спокійною і мирною атмосферою протягом вчорашніх виборів. За кількома винятками неспокою і насильства, грузинський народ міг вільно висловитися біля виборчих урн», – сказав американський сенатор Елссі Гестінґс, який очолює місію спостерігачів ОБСЄ на грузинських виборах.

На спільній прес-конференції голова делегації Європейського Парламенту Марі Анн Іслер-Беґін зазначила, що були зафіксовані деякі порушення. Вона закликала грузинську владу зробити негайні висновки перед виборами до парламенту.

Питання щодо перенесення парламентських виборів з осені на весну цього року та питання щодо вступу Грузії до НАТО також були внесені у бюлетені для голосування, однак, як відповіли на них грузини, ще не відомо.

Офіційна Москва незадоволена

Намагання Грузії стати членом Північноатлантичного Альянсу вносить напруження у її відносини з Росією. Офіційна Москва назвала висновки спостерігачів ОБСЄ «поверхневими» та «поспішними».

Нинішні вибори багато оглядачів розглядало як іспит грузинської демократії після того, як влада Міхеїла Сакашвілі розігнала мирні протести опозиції у листопаді, чим зіпсувала свій імідж у світі. Тепер оглядачі сподіваються, що навіть якщо опозиція і протестуватиме, влада не буде розганяти її силою.

Матеріали до теми:

• «Вибори в Грузії були хорошим кроком у напрямку до демократії», – наголошує західна дослідниця • «Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим) • Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів • За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе
XS
SM
MD
LG