Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація «у повітрі». Списку підприємств, які підлягають приватизації, ще немає


Тетяна Ярмощук Київ, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чого очікувати від цьогорічної приватизації? Які підприємства можуть перейти від держави у приватні руки? Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів, ймовірно, розглядатимуть перелік об’єктів, що підлягають приватизації, та призначатимуть нового голову Фонду держмайна.

Кабінет Міністрів ще не затвердив список підприємств, які підлягають першочерговій приватизації.

На думку ж колишнього керівника Фонду держмайна, нунсівця Олександра Бондаря, цього року мали б бути приватизовані такі підприємства, як «Укртелеком» та Одеський припортовий завад. А окрім цього, на його думку, потрібно завершити справу щодо повторної приватизації «Луганськтепловозу» та Нікопольського заводу феросплавів.

Держава має залишати у себе лише стратегічні підприємства, а решту виставляти для приватизації, переконаний представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

«У першу чергу на приватизацію мають іти підприємства, які є нерентабельними, які вимагають великих інвестицій і які для управління з боку держави є обтяжливими. Це цілий комплекс переробної промисловості, машинобудування. Держава повинна залишати у себе стратегічні підприємства, ті, які є природними монополістами, а решту повіддавати у приватні руки», – вважає регіонал.

Приватизація важлива

На думку директора Інституту приватизації Олександра Рябченка, цього року приватизація відіграватиме надзвичайно важливу роль у економічному житті України.

«Варто очікувати двох функцій від приватизації в Україні. Перша функція – це виконання планів надходження до державного бюджету, і вже заплановане перевиконання в обсязі 12 мільярдів. А друга функція – це виконання державних, економічних орієнтирів, програм реформування галузей та отримання економічних результатів усередині і зовні держави, які будуть заплановані урядом», – каже фахівець.

У державному бюджеті на 2008 рік закладені 8 мільярдів гривень надходжень від приватизації. Окрім цього, ще 12 мільярдів від приватизації обраховуються у позабюджетних соціальних програмах.
XS
SM
MD
LG