Доступність посилання

ТОП новини

Як вирішить українська влада долю російського опозиціонера?


Богдана Костюк Київ, 9 січня (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні лідери російського опозиційного громадського об‘єднання «Інша Росія» закликали Президента України Віктора Ющенка і міністра внутрішніх справ Юрія Луценка – не видавати Росії політичного активіста 21-річного Міхаїла Ґанґана.

Організатор осіннього «маршу незгодних» у Самарі та низки інших акцій протесту у російських містах, активіст опозиційного об‘єднання «Інша Росія» Міхаїл Ґанґан прибув до України наприкінці минулого року. 10 грудня він звернувся в Управління верховного комісара ООН у справах біженців із заявою про надання йому статусу біженця в Україні. Але 31 грудня росіянин був заарештований у Вінниці українськими правоохоронцями та російськими спецслужбами, а вже 2 січня цього року Замостянський суд Вінниці виніс вирок: тимчасово затримати Ґанґана з подальшою екстрадицією його до Росії.

У разі повернення до Російської Федерації на юнака чекає кількарічне ув‘язнення за опозиційну діяльність. На цьому наголошено у зверненні вінницької правозахисної групи та об‘єднання «Інша Росія» до керівництва української держави. Цей документ підписали, серед інших, Людмила Алексєєва, священик Гліб Якунін, Едуард Лимонов, Ґаррі Каспаров, Борис Нємцов.

Голова вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман в інтерв‘ю Радіо Свобода розповів про те, що діється довкола Міхаїла Ґанґана у ці години.

Дмитро Гройсман: «Він зараз перебуває в ізоляторі тимчасового утримання УМВС України (Вінниця). Ми очікуємо рішення Європейського суду (з прав людини) щодо заборони його екстрадиції до Російської Федерації. І буквально завтра, максимум післязавтра, за законом встановлений термін для вирішення судом апеляції на його тимчасовий арешт».

«У разі екстрадиції українські чиновники порушать низку міжнародних конвенцій»

Радник міністра внутрішніх справ України Катерина Левченко заявила, що, на переконання міністра Луценка, перебування Ґанґана у процедурі здобуття статусу біженця робить його екстрадицію у Росію неможливою. За її словами, МВС очікує рішення апеляційного суду щодо підтвердження або скасування рішення райсуду на тимчасове затримання та екстрадицію Ґанґана. Цю позицію Дмитро Гройсман розкритикував.

«Це просто плескання язиком. На сьогодні не треба чекати рішення суду для того, щоб випустити Ґанґана. Суд не заарештовував Ґанґана – суд задовольнив клопотання МВС щодо дачі згоди на його тимчасовий арешт для його екстрадиції у Російську Федерацію. Якщо міністерство відкличе своє подання, а воно зобов’язане його відкликати, просто коли його затримали, було сфальсифіковано відповідні матеріали. І тому пан Луценко має відкликати своє клопотання, і суд першої інстанції негайно відпустить Ґанґана», – зазначив Дмитро Гройсман.

На його думку, у разі екстрадиції Міхаїла Ґанґана до Росії, українські чиновники порушать низку міжнародних конвенцій, які стосуються захисту прав людини, зокрема і прав осіб зі статусом біженця. А це навряд чи прискорить євроінтеграцію України, наголошує правозахисник.
XS
SM
MD
LG