Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України взявся за контрабанду


Тетяна Ярмощук Державна програма «Контрабанда – стоп» була затверджена урядом Юлії Тимошенко у 2005 році. З відставкою того Кабміну програма була припинена. Тепер, за словами Прем’єрки Тимошенко, уряд знову візьмeться за реалізацію цієї програми.

Київ, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Все нове – гарно забуте старе. Кабінет Міністрів поновлює реалізацію програми «Контрабанда – стоп». Що означатиме це для української економіки, і від чого залежатиме успіх програми?

Державна програма «Контрабанда – стоп» була затверджена урядом Юлії Тимошенко у 2005 році. З відставкою того Кабміну програма була припинена. Тепер, за словами Прем’єра Тимошенко, уряд знову візьмeться за реалізацію цієї програми.

Юлія Тимошенко: «Ми починаємо далі виконувати програму «Контрабанда – стоп». З відставкою нашого уряду ця програма припинилася разом з усією боротьбою щодо використання кордонів для найпотужнішої корупції, яка тільки може бути в нашій країні. Ми розглянемо два проекти постанов, які вже дають можливість митній службі робити свою справу більш якісно і давати результат суспільству».

«Головне, щоб це не перетворилося на заміну одних непрозорих схем іншими»

Рішення щодо продовження програми «Контрабанда – стоп» підтримують і представники опозиції. Головне, каже колишній міністр економіки, регіонал Анатолій Кінах, щоб це не перетворилося на заміну одних непрозорих схем іншими.

Анатолій Кінах: «Дуже важливо, щоб протидія контрабанді не перетворювалася у спробу сформувати чергову залізну завісу, а була спрямована в першу чергу на створення умов рівноправної, прозорої конкуренції національного українського виробника та імпортерів. Головне, щоб був принцип прозорості, рівновіддаленості влади від бізнесу і рівності перед законом всіх. Тоді буде результат».

«Це програма, яка діє у всіх нормальних країнах»

Минулого разу, коли уряд запроваджував програму «Контрабанда – стоп», ціни на деякі імпортні товари підвищилися. Втім нині, на думку експертів, цього очікувати не варто, оскільки Україна уже достатньо інтегрована у європейську економічну систему. Аналогічні антиконтрабандні програми діють у всіх цивілізованих країнах, зазначає колишній заступник керівника Нацбанку Ярослав Солтис, а позитивне виконання «Контрабанди – стоп» сприятиме входженню України у цивілізовану систему торгівлі.

Ярослав Солтис: «Це програма, яка діє у всіх нормальних країнах. Якщо у вас украдуть щось і винесуть на базар, воно буде дешевше. По суті, контрабандою крали у нашої держави доходи митниці і продавали це нижче вартості. Припинення контрабанди забезпечує нас як державу, яка буде входити у цивілізовану систему торгівлі. Збільшаться доходи бюджету, збільшаться зарплати людей, які утримуються за рахунок бюджету. У першу чергу це учителі, лікарі, державні службовці, міліціонери».

Тим часом у системі митної служби тривають кадрові перестановки. Сьогодні Кабінет Міністрів звільнив з посади першого заступника Державної митної служби Руслана Черкаського. А наприкінці минулого року Віктор Ющенко розкритикував роботу митників. За дорученням Президента було звільнено 10 керівників української митниці.
XS
SM
MD
LG