Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії нагородив учасників минулорічної російської арктичної експедиції


У серпні минулого року вони спустились у глибоководному батискафі на дно Північного Льодовитого океану і встановили там російський прапор. У російській пресі цю експедицію назвали «геополітичною».

Троє отримали від Владіміра Путіна звання Героїв Російської Федерації, ще один – орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня.

У серпні минулого року вони спустились у глибоководному батискафі на дно Північного Льодовитого океану і встановили там російський прапор.

Експедиція стверджує, що на підставі її досліджень російський континентальний шельф необхідно розширити на 1 мільйон 200 тисяч квадратних кілометрів.

У російській пресі цю експедицію назвали «геополітичною». Вона мала назву «Арктика-2007» – таку саму, як і геологічна експедиція російських науковців, яка відбулася в травні – червні того ж року і взяла з океанського дна проби ґрунту.

Саме ці проби, за попередніми даними російських океанологів, і мають довести, що значна площа шельфу належить Росії. Проби ж експедиції, яка встановлювала прапор, не мають наукової цінності, кажуть вони.

Канада, США і Данія, які теж претендують на багату природними ресурсами територію, не визнають претензії Росії.
XS
SM
MD
LG