Доступність посилання

ТОП новини

Польща ображена на США і вимагає вищої ціни за американську ПРО. Подробиці сімейного життя Ніколя Саркозі набувають гласності. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –У європейській пресі аналізують можливі причини торгів нової польської влади щодо розміщення на території Польщі елементів американської системи ПРО. У пресі також йдеться про загрози з боку Росії щодо існування ОБСЄ. Чимало європейських видань також продовжують збирати пікантні подробиці зі сімейного життя французького президента Ніколя Саркозі.

Лондонська «Таймз» пише, що нинішні владні польські політики ображені на США, які не виконали значної частини своїх обіцянок щодо Польщі, це пов’язано також із польським контингентом в Іраку. Лондонська газета вказує на натяки Варшави про те, що вона може погодитися на американську ПРО на своїй території «за добру ціну», а може також і відкласти все це до приходу нової влади у Білому Домі. «Таймз» інформує про переговори в Празі у четвер щодо ПРО між польським прем’єром Дональдом Туском та його чеським колегою Міреком Тополанеком. Газета нагадує, що наступні після цього перемови щодо ПРО Варшава проведе із непоступливою Росією. Лондонське видання наголошує, що польська влада мусить рахуватися щодо проблеми американської ПРО також із негативною громадською думкою в країні.

Впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне» дає інтерв’ю міністра закордонних справ Фінляндії Ілкка Канерва, країна якого приступила до головування в ОБСЄ. Тут ідеться про загострення стосунків ОБСЄ з Росією, зокрема, щодо Косова. Фінський міністр підтверджує існування небезпеки того, що Росія і Сербія можуть припинити свій мандат щодо місії в Косові та намагання Кремля й надалі обмежувати діяльність ОБСЄ, що загрожує функціонуванню організації.

Італійська газета «Коррієра Делла Сера» продовжує публікувати нові матеріали про труднощі сімейного життя Президента Франції Ніколя Саркозі. Так газета пише, що своїй новій товаришці Карлі Бруні Саркозі подарував обручку «ідентичну тій, яку він свого час запропонував колишній дружині Сесілії». Газета також зібрала найновіші висловлювання Сесілії про Саркозі, зокрема те, що «у ньому (Саркозі ) є щось смішне». «Коррієра Делла Сера» навіть оприлюднила останні сатиричні висловлювання французів щодо Саркозі, зокрема серед них є таке: «Він обіцяв нам навіть місяць з неба, але у нас буде лише медовий місяць».
XS
SM
MD
LG