Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Польщі планує приватизувати 300 великих державних компаній


Єва Поштар Варшава, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Великі польські компанії, які ще залишаються у державній власності, незабаром мають піти з молотка. У приватні руки новий уряд планує віддати великі заводи, хімічні комбінати, національного авіаперевізника LOT, кілька великих банків та навіть Варшавську фондову біржу. Згоду на це ліберальний уряд Дональда Туска вже отримав від парламенту Польщі. Хоча опозиція досі виступає проти завершення великої приватизації, яка через політичні незгоди затягнулася у Польщі довше, ніж у сусідів.

В результаті приватизації польський уряд планує отримати до бюджету близько одного мільярда євро. Як зазначив міністр державного майна Александер Ґрад, минулого року прибутки державного бюджету від приватизації були найменші за останні 20 рокiв i тепер врешті-решт настав час зрушити з місця цю справу. Про це він говорив, виступаючи перед парламентарями.

Чим же переконав новий уряд своїх опонентів? З цього приводу голова парламентського комітету Тадеуш Азєвич зазначив: «Міністр наголошував на тому, що приватизаційні процедури будуть відомі широкому загалові. Тому я не боюсь, що наша приватизація перетвориться на «прихватизацію». Цьому запобігатимуть правоохоронні органи. На мою думку, більше проблем для економіки країни творить зупинення приватизаційного процесу. Нам відомі приклади державних компаній, які досі не були приватизовані. Нині вони на межі банкрутства. Гадаю, нам треба говорити про це в першу чергу».

Опозиція проти прискореної приватизації

Опозиційні партії проти прискореної приватизації. Вони заявляють, що державному бюджетові було б вигідніше використовувати прибутки державних компаній. Однак фахівці переконують, що лише приватизовані польські компанії зможуть вистояти та ефективно працювати на глобальному ринку.

У списку, що складається з 300 великих державних компаній, чільне місце посідає національний авіаперевізник LOT.

Про те, які сподівання від приватизації мають польські національні авіалінії LOT розповів речник компанії Войцєх Кондзіолка: «Компанії LOT негайно потрібні нові літаки, нам негайно треба модернізувати повітряний флот. Ми зараз змушені пристосувати свою комерційну пропозицію до світових вимог. Сподіваємось, що приватизація, a слідом за тим продаж акцій нової емісії, принесе фонди для задовольняння наших інвестиційних потреб. Крім того, чекаємо так званого «модернізаційного імпульсу», тобто засвоєння нашою компанією найсучасніших методів управління.

За словами міністра державного майна Александра Ґрада, уряд має намір віддати керівництво компаній повністю у приватні руки і навіть не залишатиме своїх людей на керівних посадах у наглядових радах.
XS
SM
MD
LG