Доступність посилання

ТОП новини

Закон про Кабмін з-під пера Президента


Тетяна Ярмощук Київ, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент вніс до парламенту 11 законопроектів, серед яких, зокрема, законопроект про Кабінет Міністрів. Що пропонує Президент і як таку ініціативу розцінюють політики та експерти?

Законопроект «Про Кабінет Міністрів», який до Верховної Ради подав Президент, повністю відповідає Конституції, каже заступник керівника Секретаріату голови держави Олександр Шлапак. У цьому проекті закону передовсім немає норми, згідно з якою кандидатуру прем’єра може вносити на розгляд Верховної Ради і парламентсько-урядова коаліція.

«Законопроект пропонує визначити порядок формування Кабінету Міністрів відповідно до вимог Конституції. Йдеться про подання кандидатури Прем’єр-міністра. Вилучається норма, відповідно до якої таке подання може зробити і коаліція. Це право залишається, як і записано у Конституції, виключно за Президентом. Також прописуються чітко ті підстави, на яких Президент може наполягати у випадку, якщо б він відмовляв кандидатові у претендуванні на посаду голови уряду. Також врегульовується питання щодо подання кандидатур, а також звільнення з посад міністрів оборони, а також закордонних справ виключно за ініціативою Президента».

«Регіони» невдоволені

На думку ж декого з представників Партії регіонів, ухвалення цього законопроекту – це «крок назад у розвитку демократії».

«В результаті його застосування може виникнути проблема політичного характеру. Ми закладаємо бомбу уповільненої дії і потенційно можемо консервувати ситуацію конфлікту між коаліцією та Президентом. Такі зміни до закону про Кабмін – це крок назад у розвитку української демократії. Це фактично спотворення конституційної норми, яка передбачає суб’єктність коаліції у формуванні уряду. І в такий спосіб фактично спотворює саму Конституцію України», – вважає регіонал Юрій Мірошниченко.

Чи будуть реальні зміни?

Законопроект, запропонований Секретаріатом Президента, практично не змінить розподіл повноважень між гілками влади, вважає політичний експерт Олександр Палій.

«Президент отримує формалізацію своїх повноважень, фактично виписаних у Конституції, для реалізації механізму стримувань та противаг. Але, по суті, на цьому все закінчиться. Реальна зміна влади між гілками влади в результаті ухвалення цього закону про Кабмін не буде аж такою значною», – каже політолог.

Рік тому Верховна Рада ухвалила Закон «Про Кабінет Міністрів» через подолання вето. До голосування долучився тоді Блок Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG