Доступність посилання

ТОП новини

Україна посідає п’яте місце у світі за кількістю запущених у космос ракетоносіїв


Такі дані, за підсумками минулого року, оприлюднило Національне космічне агентство. Попереду України в рейтингу запусків – Росія, США, Китай та Франція.

Такі дані, за підсумками минулого року, оприлюднило Національне космічне агентство.

Попереду України в рейтингу запусків – Росія, США, Китай та Франція.

За повідомленням головного космічного підприємства країни – конструкторського бюро «Південне», що в Дніпропетровську, торік українські фахівці здійснили 5 запусків ракетоносіїв вітчизняного виробництва.

Зокрема, були здійснені три запуски ракетоносіїв легкого класу «Дніпро», запуск ракетоносія «Зеніт-2М» з космічним апаратом серії «Космос» та ракетоносія «Зеніт-3SL» із арабським супутником зв’язку Thuraya-3 у рамках міжнародного проекту «Морський старт». Останній пуск був невдалим: ракетоносій вибухнув ще на старті.

Цього року, за даними конструкторського бюро «Південне», мають запустити удвічі більше космічних апаратів – близько десятка: частину – з плавучої платформи «Одіссей» у Тихому океані за проектом «Морський старт», який відновлять вже у січні, а частину – в перебігу проекту «Наземний старт», з Байконуру.

За підсумками минулого року, частка України в рейтингу світових космічних запусків склала майже 7,5 відсотки. Для порівняння – Росія здійснила запусків у 5 разів більше.
XS
SM
MD
LG