Доступність посилання

ТОП новини

Польські лікарі вимагають європейських умов праці та заробітної платні


Єва Поштар Варшава, 15 січня 2008 – У Польщі триває криза системи охорони здоров''я. Чимало польських лікарень, зокрема у малих містах, на межі банкрутства, лікарі виїжджають за кращою заплатою. А ті, що залишаються, хочуть європейських умов і європейських зарплат. Та чи може задовольнити їхні вимоги уряд?

Хоч уряд передав на розгляд парламенту законопроекти, які могли б започаткувати докорінні зміни системи охорони здоров''я, однак для проведення реформ потрібен час. А польські лікарі хочуть жити по-європейськи уже зараз.

У січні набрали чинності закони Євросоюзу, які забороняють лікарям працювати понад 48 годин на тиждень. Буває, що польський лікар, якому доводиться працювати за двох, виконує цю тижневу норму у два-три дні.

Речник спілки польських лікарів, польської Лікарської палати, Томаш Коркош наголосив, що ситуація зараз складна: «Витрати на охорону здоров''я скандально мізерні, якщо їх порівняти до європейських держав, що на подібному рівні економічного розвитку. Ми вимагаємо від уряду призначення на охорону здоров''я мінімум 6 відсотків польського ВВП, так, як ведеться в інших європейських країнах. Крім цього, чинний закон Євросоюзу про обмеження часу праці лікарів призведе до того, що вони перестануть бути своєрідними невільниками. Лікарі — це такі ж робітники, як усі інші. Ми хочемо отримувати, як усі інші, пристойну заробітну платню».

Українка зі Львова, доктор Оксана Заревич працює лікарем у Варшаві вже десять років. Над Віслою у неї дім, тут народилися діти. У пані Оксани державна посада у поліклініці та приватний кабінет. Доктор Заревич підтримує протест польського медичного персоналу.

«Як не підтримувати? Я мушу зранку до вечора працювати, щоб утриматися. Якби мені хтось гарантував, що маю державну роботу, такі гроші, що мене задовольняють, що я можу утримати родину, купити нову книжку, виїхати на якийсь з''їзд, то я б не мусила працювати до 9-10 ввечері, щоб і дітей не бачити», – сказала доктор Оксана Заревич.

З появою нового уряду Дональда Туска протести знову розгорілись з повною силою

Найбільш бурхливі страйки медичного персоналу у Польщі проходили минулого літа. Біля будинку кабінету ради міністрів розгорнулось тоді наметове містечко. Протести припинились на час парламентських виборів, щоб з появою нового уряду Дональда Туска знову розгорітись з повною силою.

Лікарі кажуть, що вони не проти того, щоб працювати більше від своїх колег із Західної Європи. Однак вимагають за це доплати, хочуть, щоб їхня заробітна платня сягала близько трьох тисяч євро у місяць.

Польські коментатори наголошують однак, що криза системи охорони здоров''я набуває політичного значення. А влада, в якій протистоять президент Лех Качинський та прем’єр Дональд Туск не може знайти спільної мови.

Тим часом лікарі говорять, що коли державні мужі не дійдуть згоди між собою та не погодяться з їхніми вимогами, вони вже не будуть страйкувати, лише масово почнуть звільнятись з роботи в державних медичних закладах.
XS
SM
MD
LG