Доступність посилання

ТОП новини

Новий пенсійний розмір. Чи задоволені новими пенсіями українці?


Марічка Набока, Надія Шерстюк Підвищену пенсію українці почали отримувати з чотирнадцятого січня цього року. Нещодавно була запроваджена її диференціацію — залежно від стажу та умов роботи. Чи задоволені новими пенсіями люди? Чи вдасться її виплачувати вчасно?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи покращить нова пенсія ваше життя?
Олександра:
- Вчора отримала нову. На 18 гривень більше. Хіба ж на ці гроші можна прожити? 496 гривень – можна ноги протягти! Доводиться підробляти.
Юрій:
- Я ще не знаю. Але друзям моїм підвищили суттєво. Гривень на 300 десь.
Лідія:
- Мені поки не підвищили. Не знаю, як воно буде.
Володимир:
- Ні. Мені поки нічого до пенсії не добавили.
Олександра:
- Мені 20 числа пенсію видають, тому ще не знаю. Було 532 гривні. Тому підробляю, віники роблю.
«За цінами все одно не встигнемо!»

Киянин Юрій Григорович Шкідченко нову підвищену пенсію ще не одержував. Сподівається, що сорок чотири роки робочого стажу дають підстави для суттєвого збільшення суми, проте, скільки саме отримає на руки, Юрій Григорович поки не знає. Як же сприймають нові пенсії українські пенсіонери? Їхні думки збирала Наталка Коваленко:

Слухати репортаж:



На Львівщині мешкає сімсот тисяч пенсіонерів, п’ятистам п’ятдесяти із них з січня пенсії підвищили майже вдвічі. Чи задоволені цим львівські пенсіонери і як реагують на зростання пенсій ціни на галицьких базарах, з’ясовувала місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук.

«Відчують різницю в сумах колишні вчителі, лікарі та гірники. На підвищення пенсій львівські базари й крамниці реагують блискавично. Зросли ціни на курячі яйця, молоко, хліб в середньому на 10-20%. Попіднімали ціни на продукти і селяни. Кілограм домашнього сиру у порівнянні з осінню подорожчав удвічі, як і масло, і молоко».

У Дніпропетровську підвищені пенсії ще не почали виплачувати. Пенсіонери поки отримують гроші у старих розмірах. Усі надбавки обіцяють виплатити до двадцять п’ятого січня. Більше половини пенсіонерів області отримують пенсії в середньому шістсот гривень на місяць, тому підвищення видається їм несуттєвим, розповідає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«З нового року ціни на харчі знову поповзли вгору. Майже вдвічі подорожчало водопостачання. Пенсіонерка пані Віра розповідає, що надбавок ще не бачили, а стрибки цін – чи не щодня».

Наслідки збільшення соціальних виплат

Грошей для виплати пенсій достатньо, 11, 2 мільярда гривень виплатить Пенсійний фонд України цього місяця, рапортує Владислав Машкін, директор департаменту пенсійного забезпечення Фонду України:

«У кого коефіцієнт стажу, починаючи з 1, 5, то, звичайно, пенсія буде більша від прожиткового мінімуму. Найменша – це 470 гривень (прожитковий мінімум), а найбільша обмежується десятьма тисячами, наприклад, у прокурорів. Хто більше працював і більше заробляв, у того й пенсія буде більша».

Гроші на пенсії є, і нинішній уряд знає, де їх взяти, запевняє Володимир Литвин, заступник міністра фінансів:

«По-перше, це перегляд певних податкових статей, за рахунок чого планується змінити, збільшити структуру надходжень».

Українцям нема чого боятися інфляції, каже Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. За прогнозами економічного експерта, інфляція сягне 2-3%.

Те, наскільки зросте цього року інфляція в Україні, може стати лакмусовим папірцем для уряду Юлії Тимошенко, констатують експерти. Зокрема, як прогнозував в ефірі «5 каналу» політолог Віктор Небоженко, якщо інфляція сягне 10% з початку року, Тимошенко змушена буде піти у відставку.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG