Доступність посилання

ТОП новини

Президент Узбекистану Іслам Карімов інавгурувався на третій термін


Його втретє обрали на Президента на новий 7-річний термін у грудні минулого року, хоча Конституція Узбекистану забороняє балотуватися на голову держави втретє. Жодних офіційних пояснень участі Карімова в цих виборах не було. ОБСЄ заявила, що ці вибори «не відповідали демократичним стандартам».

Урочиста інавгурація відбулася на спеціальній церемонії на спільному засіданні обох палат парламенту в середу в Ташкенті.

Його втретє обрали на Президента на новий 7-річний термін у грудні минулого року з офіційними 88 відсотками голосів, хоча Конституція Узбекистану забороняє балотуватися на голову держави втретє. Жодних офіційних пояснень участі Карімова в цих виборах не було.

ОБСЄ заявила, що ці вибори «не відповідали демократичним стандартам». Організація з безпеки та співпраці в Європі вважає, що вибори відбувалися за суворого політичного контролю з боку влади. При цьому опозиційні сили були позбавлені рівних можливостей для участі у виборах.

У той же час спостерігачі від СНД оголосили, що вибори були «вільними й відкритими». Позитивно оцінили їх і спостерігачі від Шанхайської організації співпраці.

Майже 70-річний Карімов керує Узбекистаном від 1989 року, спершу як перший секретар ЦК Компартії, потім як Президент, обраний парламентом.

Наприкінці 1991 року Карімов був обраний на Президента на загальних виборах на п’ятирічний термін. 1995 року цей термін був продовжений на референдумі до 2000 року, коли Карімов переміг на виборах удруге.

2002 року ще один референдум продовжив термін президентських повноважень до семи років. І цей термін збіг у січні минулого року, але через те, що президентські вибори в Узбекистані були призначені на грудень, Карімов залишився на посаді ще на рік.
XS
SM
MD
LG