Доступність посилання

ТОП новини

У боротьбі за «Євро-2012» поки що домінують проблеми


Тетяна Ярмощук Київ, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ейфорія від здобутого права на проведення «Євро-2012» швидко змінилася скепсисом, який уже межує з панікою. Посадовці прямо говорять про загрозу чемпіонатові, а відтак – і престижеві країни. Президент Віктор Ющенко вимагає від усіх причетних до спортивних змагань надзусиль.

Новий етап боротьби за «Євро-2012» починається традиційно: Прем’єр Юлія Тимошенко, яка очолила оргкомітет з підготовки до футбольного чемпіонату, звинувачує попередників у бездіяльності: «Всі терміни попередньою урядовою командою пропущені. Нічого не зроблено для того, щоб налагодити роботу».

Завдання Президента: 10 днів – і не більше!

Загальнонаціональну програму підготовки до «Євро-2012» мають створити впродовж 10 днів. Таке завдання дав Президент Ющенко на сьогоднішньому засіданні Координаційної ради з підготовки до чемпіонату Європи з футболу. Ця програма має координувати роботу всіх центральних і місцевих органів влади, приватних інвесторів, які задіяні в організації чемпіонату.

За словами заступника керівника Секретаріату Юрія Богуцького, Президент вимагає, щоб упродовж січня всі планувальні роботи були завершені: «Президент поставив вимогу: у січні завершити всі планувальні роботи і створити загальнодержавний план реалізації зі введення тих об’єктів, які мають бути задіяні в «Євро-2012». З лютого має реалізовуватись підготовка усіх об’єктів.

Друге питання – відпрацювання єдиної, загальнодержавної управлінської структури, вертикалі управління підготовки і проведення «Євро-2012» в Україні».

Загроза проведенню чемпіонату існує...

Наразі ж проведення «Євро-2012» у Києві опинилося під загрозою, заявляють у президентському Секретаріаті, оскільки столична влада досі не визначилась із місцем проведення матчів.

Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів завтра провести нараду з приводу закриття будівництва торговельного центру біля стадіону «Олімпійський» у Києві. А Господарський суд, за клопотанням Генеральної прокуратури, заборонив продовжувати це будівництво.

Генпрокуратура заявляла, що будівництво ведеться з порушенням закону, небезпечне для глядачів стадіону і може перешкодити проведенню фінальної частини «Євро-2012», отже компанія-забудовниця має знести незавершену будівлю.

Раніше ж Об’єднання європейських футбольних асоціацій заявляло, що матчі фіналу «Євро-2012» на цьому стадіоні не проводитимуть, якщо будівлю не демонтують. Що ж до альтернативного стадіону, то у Київській міській адміністрації розглядають два варіанти: будівництво на лівому березі на території Танкового заводу та на правому – у районі Експоцентру.

Перше завдання – реконструкція «Олімпійського»

Необхідно провести реконструкцію стадіону «Олімпійський», каже в інтерв’ю Радіо Свобода керiвник Нацiонального агентства з пiдготовки до «Євро-2012» Євген Червоненко. Втім, проблеми на майбутнє це не вирішить: «Не зрозуміло, що з усією землею навколо «Олімпійського», яку нібито можна було б продати, але яка, мені здається, вся продана. «Олімпійський» потрібно реконструювати, але це не знімає питання сучасної олімпійської арени та сучасного Палацу спорту. Арену десь на 100 тисяч, Палац спорту — на 15, з нормальною логістикою, з нормальними комунікаціями, з нормальним підходом, коли навколо таких об’єктів виростають бізнес-сіті, готелі, плавальні басейни, ковзанки. Так живе весь світ».

Україна і Польща виграли тендер УЄФА на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. За тендерною заявкою, відкриття чемпіонату заплановане у Варшаві, фінальний матч – у Києві.
XS
SM
MD
LG