Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Інтеграція України до НАТО – суто внутрішнє питання, хоча українська сторона готова обговорювати з російською питання колективної безпеки


Про це Президент України сказав на прес-конференцiї в четвер у швейцарському Давосi в рамках Всесвітнього економічного форуму.


Про це Президент України сказав на прес-конференцiї в четвер у швейцарському Давосi в рамках Всесвітнього економічного форуму.

«Питання, яку модель нацiональної безпеки обрати, яку модель оборонної полiтики приймати, є виключно питанням нацiональної компетенцiї», – заявив Віктор Ющенко, коментуючи заяви росiйських полiтикiв щодо можливого погiршення росiйсько-українських вiдносин у разi вступу України до НАТО.

Президент наголосив, що «українська нацiя в змозi вiдповiсти на питання, як вона бачить у своїй перспективi органiзацiю власної безпеки».

«Росiя – iсторичний i стратегiчний партнер України. Це наш вiчний сусiд», – зазначив Ющенко.

За його словами, Україна своїми дiями нiколи не провокуватиме конфлiкту з Росiєю.

Президент вважає, що порозумiтися з Російською Федерацією щодо форми колективної безпеки можна, необхiдно лише сiсти за стiл переговорiв.

Віктор Ющенко зазначив, що Росiя має право на власну позицiю з цього питання. «Ми знайдемо десятки інструментів, щоб шанобливо поставитися до взаємної проблематики й поважати вибiр однiєї країни», – зазначив вiн, висловивши думку, що українсько-російські переговори з цього питання приведуть до такого розумiння.

Можливість приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО і перспективи українсько-російських та українсько-американських відносин у цьому контексті Президент України обговорював напередодні у Давосі з держсекретарем США Кондолізою Райс, яка висловила підтримку американського керівництва євроатлантичних прагнень України.
XS
SM
MD
LG