Доступність посилання

ТОП новини

Міністр будівництва обіцяє, що реставраційні роботи в Батурині завершаться «вчасно» – до осені


Міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда запевнив, що реставрацію об’єктів Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» завершать до 300-річчя Батуринської трагедії в листопаді цього року. Лише кілька років тому планували, що реставрацію історичних об’єктів у колишній столиці гетьманської України мали завершити ще минулого року.

Міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда ознайомився в Батурині Чернігівської області з перебігом реставрації об’єктів Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» і запевнив, що реставрацію завершать до 300-річчя Батуринської трагедії в листопаді цього року.

Як повідомила в суботу прес-служба Мінрегіонбуду, міністр оглянув комплекс батуринських об’єктів і провів нараду з керівництвом Чернігівської області та підрядних будівельних організацій щодо виконання указу Президента про розвиток заповідника «Гетьманська столиця» і селища Батурин.

Згідно з цим указом, у 2007–2008 роках мають зміцнити і впорядкувати схили цитаделі Батуринської фортеці і території, прилеглих до палацового комплексу Кирила Розумовського.

На думку Куйбіди, жодні проблеми не можуть перешкодити виконанню поставлених Президентом завдань для підготовки до 300-х роковин Батуринської трагедії. «Є чітка воля Президента, і я собі не уявляю, що хтось може затягувати, щоб ця воля не була реалізована», – наголосив міністр.

Лише кілька років тому планували, що реставрацію історичних об’єктів у колишній столиці гетьманської України мали завершити ще минулого року.

Тепер відбудувати об’єкти цитаделі Батуринської фортеці: Гетьманський палац, Гетьманську скарбницю, дерев’яну церкву Воскресіння Господнього, фрагмент оборонних стін фортеці з вежами, в’їзну браму фортеці, – а також побудувати Меморіальний комплекс пам’яті жертв Батуринської трагедії заплановано на 2008 рік.

Нині селище Бахмацького району Чернігівської області, а свого часу місто Батурин у кінці 17 – на початку 18-го століття було резиденцією гетьманів Лівобережної України й досягло найбільшого розквіту за Івана Мазепи.

У листопаді 1708 року російські війська, щоб помститися Мазепі за «зраду», знищили місто з усіма його мешканцями – за різними даними, загинули від 6 до 20 тисяч осіб.

У другій половині 18-го століття Батурин відроджувався як власність і резиденція останнього гетьмана Лівобережної України, а потім російського генерал-фельдмаршала графа Кирила Розумовського; після його смерті в місті знову настав занепад.
XS
SM
MD
LG