Доступність посилання

ТОП новини

Референдуми про вступ України до НАТО і до ЄС потрібні тільки перед самим вступом, вважають у Секретаріаті Президента


Виходячи з норм Конституції та законодавства України, референдум треба буде проводити тільки після одержання з Брюсселя офіційного запрошення України в НАТО чи в Євросоюз, стверджує голова Секретаріату. «Буде одночасно радісно і смішно, коли український народ висловиться за членство в організації, де нас поки не готові прийняти», – зазначає Віктор Балога. Опозиція на чолі з Партією регіонів критикує бажання української влади, щоб Україна вже найближчим часом приєдналася до Плану дій для членства в НАТО.


Виходячи з норм Конституції та законодавства України, референдум треба буде проводити тільки після одержання з Брюсселя офіційного запрошення України в НАТО чи в Євросоюз, стверджує голова Секретаріату.

«Буде одночасно радісно і смішно, коли український народ висловиться за членство в організації, де нас поки не готові прийняти», – наводить думку Віктора Балоги прес-служба Президента в суботу.

Зараз, вважає він, може йтися тільки про організацію та проведення всеукраїнського дорадчого опитування – але й до його старту в Україні потрібно провести широку роз’яснювальну кампанію інформування про зміст євроатлантичної політики Києва, роль і місце НАТО та ЄС на міжнародній арені.

«Політики з опозиційного табору невтомно говорять, що люди мало знають про Північноатлантичний союз. Якщо взяти цю версію за вихідну точку, то необхідно дати громадськості вичерпні відповіді на всі запитання, щоб люди, відкинувши сумніви та нав’язані фобії, голосували під час плебісциту (а в перспективі – і на референдумі) усвідомлено і зважено. Інакше це буде не опитування громадської думки, а запрограмований обман», – вважає Балога.

Опозиція на чолі з Партією регіонів критикує бажання української влади, щоб Україна вже найближчим часом приєдналася до Плану дій для членства в НАТО. Виконання цього Плану може з часом привести й до вступу України до Північноатлантичного союзу.

У п’ятницю через спротив планам влади опозиція знову зірвала засідання Верховної Ради, яке так і не змогли розпочати. Опозиція, зокрема, вимагає провести референдум уже про приєднання України до Плану дій для членства в НАТО.

Того ж дня, перебуваючи ще в Давосі в Швейцарії, Президент закликав Партію регіонів бути послідовною в питанні співпраці України з НАТО.

Віктор Ющенко наголосив, що українська сторона в питаннях, які стосуються взаємодії з Північноатлантичним союзом, керується виключно чинним законодавством.

При цьому він нагадав, що за нині чинний Закон «Про основи національної безпеки України», який прямо передбачає також і членство України в НАТО, голосувала в 2003 році і фракція Партії регіонів у Верховній Раді.

Сьогодні ж, за словами Президента, дії Партії регіонів можна розцінювати тільки як «піар-хід», а поведінку її представників – як «виключно популістську».

Ющенко також закликав не спекулювати на темі референдуму щодо членства України в НАТО. За його словами, проведення такого референдуму на сьогодні не актуальне – воно набуде актуальності «через роки».

Чинний Закон «Про основи національної безпеки України» прямо говорить про «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

«Політика євроатлантичної інтеграції визначена національним законодавством, не спрямована проти третіх держав і має на меті майбутнє членство України в Організації Північноатлантичного договору, про що порадимося з українським народом», – мовиться в листі Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра України до Генерального секретаря Північноатлантичного союзу з проханням схвалити надання Україні Плану дій для членства під час наступного саміту Україна – НАТО в Бухаресті у квітні 2008 року.
XS
SM
MD
LG