Доступність посилання

ТОП новини

Газова політика по-президентськи проти газової політики по-прем’єрськи


Тетяна Ярмощук Київ, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вартість транзиту газу для Росії, наявність посередника, збереження чи зміна схем газових поставок. У цих питаннях Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко демонструють, м’яко кажучи, дещо відмінні підходи. Що означають президентсько-прем’єрські розбіжності у поглядах на цю тему, і до чого вони можуть призвести?

Із прем’єрського оточення просочилася інформація про готовність збільшити ціну транзиту російського газу українською територією. А Президент вважає, що збільшення тарифу на транспортування російського газу може принести шкоду. У Секретаріаті Президента заявили, що до 2010 року газ в Україну постачатиметься через компанію-посередницю «РосУкрЕнерго». А Юлія Тимошенко переконана, що ніяких газових посередників Україні не потрібно.

«Жодна зі сторін поки що не оперує фактами та конкретними доказами»

Поки що заяви керівників держави щодо енергетичної політики України політичні, вважає експерт з енергетичних питань Олена Вітер, оскільки вони так і не дали конкретного обґрунтування своїм твердженням.

«Дискусії, які ведуться навколо газової тематики, варто розглядати, як політичні, ніж такі, які мають конкретне економічне підґрунтя. Тому що жодна зі сторін поки що не оперує фактами та конкретними доказами, чому саме вона відстоює таку позицію. Взаємні конфлікти на публічному рівні можуть призвести тільки до публічного конфлікту з Росією. Треба все ж таки спочатку між собою домовитися, якою має бути політика щодо Росії, а тільки після цього будувати довгострокові нормальні стосунки з Росією», – зауважила Олена Вітер.

Стратегічних розбіжностей між Президентом та Прем’єром немає?

А от директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін вважає, що стратегічних розбіжностей у газових питаннях між Президентом та Прем’єром немає. А схема газопостачання в Україну може бути змінена лише з наступного року.

«Пропонують ті країни, які видобувають газ. Вони пропонують схеми та диктують вимоги. Якщо вивчити заяви і керівників «Газпрому», і Туркменистану, то саме з 2009 року, начебто, планується перехід на формульне ціноутворення на газ. Такими чином Україна має перейти на загальносвітові умови співпраці. І саме тоді мають підвищитися ціни на газ, а також тарифи та транзит та зберігання газу», – зазначив Володимир Саприкін.

Газ в Україну постачається через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Нинішня схема газових поставок була закладена 4 січня 2006 року за часів уряду Єханурова. Блок Юлії Тимошенко був одним з найзапекліших критиків цієї схеми і голосував за відставку уряду Єханурова.

Цього року Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ по 179,5 доларів за тисячу кубів. Це майже на 50 доларів більше, ніж торік. Натомість вартість транзиту російського газу українською територією збільшилася всього на 10 центів.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко: Усіх посередників у газових відносинах між Україною та Росією усунуть • Юлія Тимошенко запевняє, що уряд не застосовуватиме членство України в СОТ для впливу на Росію в газових питаннях • Юлія Тимошенко вважає, що настав час перейти на наступний щабель стосунків між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG