Доступність посилання

ТОП новини

Комісія з питань Кавказу і Каспію закликає ЄС більше займатися справами Грузії, Вірменії і Азербайджану


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Справами Грузії, Вірменії і Азербайджану Європа займається обережно, ігнорування цього регіону є для Європи небезпечним. Такого висновку дійшла Комісія з питань Кавказу і Каспію у презентованій у Брюсселі доповіді «Майбутнє бачення Кавказько-Каспійського регіону і його європейський вимір». У роботі цієї комісії беруть участь представники європейських країн, у тому числі України, Росії, США, кавказьких і каспійських країн.

Євросоюз повинен подивитися на Південний Кавказ через нову призму, нині Європа має можливість використати свій досвід та досягнення і допомогти цьому регіону вирішити конфлікти, досягти економічного добробуту, побудувати демократію і створити інституції, вважають співдоповідачі комісії Денніс Саммат і Борат Гргіч. У доповіді вони пишуть, що таким чином Євросоюз може зробити Грузію, Вірменію і Азербайджан взірцевим прикладом успіху для Азії і Близького Сходу. Поки що ж європейські політики не занадто обтяжуються думками про те, як наблизити ці країни до Європи, незважаючи на їхню належність до європейських традицій, культури й історії, членство в Раді Європи, участь у конкурсі «Євробачення» та європейському кубку з футболу.

Комісія з питань Кавказу і Каспію наголошує, що ЄС може надати підтримку Тбілісі, Єревану і Баку насамперед у питаннях управління та мирного врегулювання конфліктів. Співавтор доповіді Саммат зазначив, що конфлікти у Нагірному Карабасі, Абхазії і Південній Осетії слід вирішувати мирним шляхом, а відмова від застосування сили має супроводжуватися відмовою від збільшення території, яке відбулося завдяки застосуванню сили. Він зазначив, що існує багато ідей і пропозицій щодо того, як саме конфлікти у Південному Кавказі, мають вирішитися мирним шляхом:

«Але якщо люди справді думають, що одного дня ми можемо прокинутися і побачити, що вірменський прапор спускається, а азербайджанський прапор піднімається, то такого не буде. Треба дивитися на поетапний підхід... Звичайно, багато уваги приділяється регіональній співпраці і можливості того, що три країни працюють разом, але також працюють з іншими партнерами ззовні», – зазначив Денніс Саммат.

Регіон недостатньо розвивається економічно

Присутній на презентації доповіді Спеціальний представник Євросоюзу на Південному Кавказі Пітер Семнебі зауважив, що Комісія з питань Кавказу і Каспію критикує ЄС за відсутність міцної політики для Грузії, Вірменії і Азербайджану, а брак такої політики пояснюється тим, що сам регіон не є достатньо згуртованим. Водночас Семнебі нагадав, що всі три країни Південного Кавказу беруть участь у Європейській політиці сусідства, а Євросоюз має в регіоні свого спеціального представника. Для зміцнення регіону Південного Кавказу він запропонував зосередитися на таких змінах.

«По-перше, слід зміцнити стабільність. По-друге, забезпечити відчутні вигоди громадян у цьому регіоні. І також провести серію інституційних реформ. Я б також додав до цього засоби і бачення, які, можливо, до певної міри мають надійти з-поза меж регіону», – заявив Спеціальний представник Євросоюзу на Південному Кавказі.

Співдоповідачі Комісії з питань Кавказу і Каспію звертають у доповіді увагу і на інші аспекти життя Грузії, Вірменії та Азербайджану. Так, регіон недостатньо розвивається економічно, йому не вистачає урізноманітненої ринкової стратегії, він залишається залежним від Росії в питаннях експорту, Південний Кавказ має проблему «відпливу мізків». Автори доповіді стверджують, що регіон повинен збільшувати зв’язки з ринком Євросоюзу, а Європа може допомагати місцевим урядам готувати умови для кращого притоку інвестицій. Серед іншого, Комісія звертає увагу на те, що в регіоні існує великий рівень корупції, порушується право на зібрання та свободу слова, бракує незалежного правосуддя.
XS
SM
MD
LG