Доступність посилання

ТОП новини

Для України головне пристосуватися до торговельних стандартів ЄС – український експерт


Мар’яна Драч Прага, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відразу після вступу до Світової організації торгівлі (що планується на початку лютого), Україна має розпочати переговори з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі. Цього тижня в Брюсселі Прем‘єр Юлія Тимошенко заявила, що це завдання є пріоритетом її уряду. Яка ж угода потрібна Україні? Директор Департаменту європейської інтеграції Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Шумило переконана, що Україна виграє лише від поглибленої домовленості про вільну торгівлю з ЄС, інакше користі майже не буде.

Ольга Шумило, директор Департаменту європейської інтеграції Міжнародного центру перспективних досліджень
Р. С.: У чому полягає головна різниця між, так би мовити, звичайною угодою про зону вільної торгівлі та поглибленою?

О. Ш.: Проста вільна торгівля передбачає насамперед скасування митних тарифів на торгівлю товарами між двома сторонами. Але після приєднання України до СОТ ці тарифи і так будуть знижуватися. У принципі, вони і сьогодні є низькими і не є основними перешкодами для українських товарів та послуг для того, щоб виходити на ринки Європейського Союзу. Основним бар’єром є якраз відмінність у стандартах, нормах, у тому як регулюється той чи інший сектор економіки. І саме поглиблена вільна торгівля і буде охоплювати низку питань, які стосуються регуляторного середовища України.

Р.С.: Що дасть зона вільної торгівлі між Україною та ЄС пересічним українським підприємцям? Хто більше виграє – малий бізнес чи великі компанії?

О.Ш.: Простої відповіді на це запитання немає, тому що взагалі ефект від угоди про поглиблену вільну торгівлю з ЄС буде великим. Тому, якщо ми приводимо у відповідність правила гри для бізнесу, то виграє і великий бізнес, і малий.

Р.С.: А хто може програти?

О.Ш.: Ми не можемо дивитися на програш у відриві від виграшу. Наприклад, для компаній якогось сектора відкривається ринок ЄС — і це виграш. У той же час до них будуть суворіші вимоги. Їм буде потрібно модернізуватися, приймати нові стандарти. Я б говорила не про програш, а про витрати, які доведеться бізнесу брати на себе для того, щоб отримати кращий доступ на ринки ЄС, щоб бути більш конкурентоспроможними на цих ринках.

Р.С.: Є побоювання, що угода між Україною і ЄС може нашкодити українсько-російським торговельним контактам. Як вважаєте Ви?

О.Ш.: Звичайно, якщо розглядати це питання з політичної точки зору (і ми розуміємо бажання Росії запросити Україну не тільки до об‘єднання, яке передбачатиме вільну торгівлю між кількома країнами пострадянського простору, але й створення митного союзу) то тоді, звичайно, зона вільної торгівлі з ЄС може стати проблемою. Але треба виходити з інтересів України. Україна зараз шукає моделі розвитку для своєї економіки і дивиться, які стандарти їй підходять більше. І я думаю, що для сьогоднішніх відносин з Росією зона вільної торгівлі з ЄС не буде мати негативного впливу. Тому що Росія, якщо вона не бажає, щоб товари з ЄС, які потраплятимуть в Україну без мит, не попадали в Росію, вона зможе захиститися. Є такий економічний інструмент як країна походження.

Р.С.: Виходячи з досвіду інших держав, скільки часу може знадобитися Україні, щоб створити зону вільної торгівлі з ЄС?

О.Ш.: Знову ж таки це складне питання, бо досвід країн-кандидатів для нас не підходить. Вони укладали ці угоди дуже швидко, бо мали перспективу членства. Також інші країни світу, з якими ЄС має угоди про вільну торгівлю, йдеться більше про торгівлю. Коли ми говоримо про прийняття правил і стандартів ЄС. Переговори будуть, на мою думку, довгими і можуть тривати від двох до п’яти років.

Матеріали до теми:

• Україна успішно завершує переговори щодо вступу до СОТ • ЄС вітає Україну з узгодженням її майбутнього вступу до СОТ • Україна вийшла на фінішну пряму на шляху до СОТ. Остання перешкода – знову Брюссель
XS
SM
MD
LG