Доступність посилання

ТОП новини

Нові старі обличчя грузинського уряду


Дар’я Марченко Сьогодні відбудеться перше засідання нового уряду Грузії. Впродовж дня прем’єр-міністр Владімер (Ладо) Ґурґенідзе представить співробітникам відомств нових міністрів.


Новий уряд складається з компетентних представників трьох поколінь – цим він відрізняється від попереднього, стверджує прем’єр-міністр Владімер Ґурґенідзе. До складу Кабміну увійшли 17 міністрів і 5 державних міністрів. Найстаршому, державному міністру у справах діаспор Юлону Ґаґошидзе, 72 роки. Наймолодшому, Кобі Субеліані, якого призначили на новостворену посаду державного міністра у справах біженців, немає й 30-ти. Його ровесник, Давід Кезерашвілі, зберіг посаду міністра оборони, яку обіймає вже два роки.

Силовики зберегли свої посади

Перестановки в уряді не торкнулись також міністра фінансів Ніколоза Гілаурі, міністра сільського господарства Петре Цискарішвілі, міністра енергетики Олександра Хетаґурі і держміністра з питань євроатлантичної інтеграції Ґіорґі Барамідзе, якого також призначили віце-прем’єр-міністром. Міністром закордонних справ став колишній держміністр із врегулювання конфліктів, керівник виборчої кампанії президента Міхеїла Саакашвілі Давіт Бакрадзе. Його попередник, Ґела Бежуашвілі, очолив розвідувальний департамент.

Найбільш резонансним стало повторне призначення Вано Мерабішвілі міністром внутрішніх справ. Саме він влітку 2006 року керував військовою операцією в Абхазії проти загонів колишнього уповноваженого президента Грузії у Кодорському міжгір’ї Емзара Квіціані. Це він розпорядився застосувати сльозогінний газ проти учасників мирних антипрезидентських демонстрацій у Тбілісі у листопаді минулого року. Саме його відставки більш за все прагнула опозиція. Один з її активістів Ґіорґі Хаіндрава заявив:

«Що стосується силовиків, то [Вано] Мерабішвілі злочинець. Це людина, яка є співучасником одного з найгучніших злочинів у Грузії – приблизно як справа Ґонґадзе в Україні. Тому вимоги, які опозиція оформила у меморандумі, залишаються на порядку денному. Якщо влада не виконає їх до 15 лютого, у Тбілісі почнуться грандіозні акції протесту, які набудуть перманентного характеру».

Опозиція вважає Мерабішвілі причетним до вбивства прем’єр-міністра Зураба Жванії і організації ракетного обстрілу грузинської території, в якому влада звинуватила російські літаки.

Опозиція висунула ультиматум новому урядові

Троє колишніх кандидатів у президенти Грузії, Леван Гачечіладзе, Давіт Гамкрелідзе і Ґія Маісашвілі, за підтримки Національної ради опозиції і ще двох партій підписали меморандум, в якому висунули 17 вимог до уряду. Серед них, зокрема, реформа виборчого кодексу, свобода ЗМІ і незалежність суду, створення системи нагляду за правоохоронними органами, тощо.

Опозиційні фракції парламенту не брали участь у процедурі затвердження нових міністрів. Вони не визнають підсумки дострокових президентських виборів, на яких переміг Міхеїл Саакашвілі, а відтак вважають новий Кабмін нелегітимним.
XS
SM
MD
LG