Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжує обмежувати діяльність місії ОБСЄ перед президентськими виборами


Василь Зілгалов Прага, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Москва продовжує обмежувати на своїх виборах діяльність спостерігачів від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Російська ЦВК вже заявила, що місія спостерігачів від цього бюро на виборах Президента Росії 2 березня не може перевищувати кількість у 70 осіб. Значно скоротили й пропоновані терміни їхньої роботи в Росії. Тож знову є загроза того, що місія ОБСЄ не пришле своїх спостерігачів на ці вибори, як це сталося і в грудні, під час виборів до Державної Думи. Росія ж звинувачує цю інституцію в заполітизованості та намаганнях втручатися у внутрішні справи Москви.

Представники Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ заявили цього тижня, що можуть знову не приїхати до Росії для спостереження за виборами Президента, якщо Москва не скасує значні обмеження кількості спостерігачів та термінів їхнього перебування в цій країні.

Раніше, на виборах Президента у 2004 році, місія спостерігачів від ОБСЄ у Росії нараховувала 387 осіб, а сьогодні Москва не лише обмежує їхню кількість до 70, але й скорочує терміни перебування представників організації в своїй країні.

У Москві стверджували, що бюро, мовляв, діє за вказівкою Держдепартаменту США. Росія також скоротила фінансові внески в бюджет ОБСЄ.

У п’ятницю речник МЗС Росії Серґей Рябков знову обвинуватив бюро ОБСЄ у «політичних іграх». «Для нас очевидна повна відповідність нашої виборчої практики всім міжнародним нормам, встановленим у тій же ОБСЄ, тим нормам, які визначені у Раді Європи, де, до речі, Російська Федерація наполягає на розробці єдиного нормативного базового документу, конвенції щодо стандартів міжнародного спостереження за виборами. Тобто, у цьому плані ми передовики і розраховуємо, що Бюро якраз і підтвердить цей факт», – заявив речник російського зовнішньополітичного відомства.

Але у розмові з Радіо Свобода представник Бюро ОБСЄ Куртіс Бадден наголосив, що критерії існують давно, і сама ж Росія донедавна їх дотримувалася.

«Критерії дійсно існують, є практика. Росія погодилася на цю практику, яка діяла упродовж понад десяти років, яка діє», – заявив представник Бюро з демократичних інститутів і прав людини.

Для Росії спостереження за виборами – як втручання у внутрішні справи

Бадден також наголосив, що Росія намагається знівелювати сам процес спостереження ОБСЄ за виборами, дати можливість постійній раді організації, яка діє за принципом консенсусу, блокувати пропозиції Бюро щодо виборів в окремих країнах. Це, на думку Баддена, означало б знищення самого процесу спостереження за виборами.

Спостерігачі відзначають, що Москва сьогодні фактично знущається над намаганнями розширити процес спостереження за виборами.

Днями під час зустрічі Президента Росії Владіміра Путіна з керівництвом Федеральної служби безпеки він закликав цю спецслужбу посилити заходи на запобігання іноземному втручанню в російські вибори.

«Необхідно посилити роботу зі своєчасного отримання інформації щодо спроб втручання у наші внутрішні справи. Це особливо важливо в час нинішньої виборчої кампанії з виборів Президента Російської Федерації. Наша країна – суверенна держава, і ми не дозволимо, щоб перебіг виборчої кампанії ким-небудь коригувався ззовні», – заявив Путін перед телекамерами на весь світ.

На цій зустрічі був і кремлівський кандидат на посаду Президента Дмітрій Медведєв.

Матеріали до теми:

• ОБСЄ може відмовитись від моніторингу президентських виборів у Росії • «Г’юмен Райтс Вотч»: Гра у демократію підриває людські права • 400 міжнародних спостерігачів запросять на президентські вибори до Росії
XS
SM
MD
LG