Доступність посилання

ТОП новини
Українські медики стоять на бронетранспортері після того, як вони доправили поранених військовослужбовців до лікарні у підконтрольній Україні Авдіївці, що у Донецькій області. 30 січня 2017 року
Українські медики стоять на бронетранспортері після того, як вони доправили поранених військовослужбовців до лікарні у підконтрольній Україні Авдіївці, що у Донецькій області. 30 січня 2017 року

Авдіївка: вогонь і холод. Живий блог

Обстріли Авдіївки - найгарячішої точки 2017 року - не припиняються. Тому у вівторок, 31 січня, там не зможуть відновити енергопостачання. Авдіївський Коксохімічний завод підтримував тепло в оселях вдень на рівні 15 градусів тепла. В місті організували намети для обігріву.

До Авдіївки почала надходити гуманітарна допомога. Мешканці отримують гаряче харчування та чай. Поліція організувала патрулі для забезпечення у місті порядку. З усієї України в Авдіївку надсилають гуманітарні вантажі.

Влада Донеччини ще вранці вівторка заявила, що готує евакуацію близько 12 тисяч жителів Авдіївки. Для цього підготували 80 автобусів та два приміські електропоїзди. Перших чотирьох осіб із особливими потребами вже вивезли. Утім, до масової евакуації справа не дійшла через те, що режим тиші так і не запрацював.

Бої в Авдіївці спалахнули рано-вранці в неділю і тривають уже третю добу. Сторони звинувачують одна одну. Вперше за тривалий час пошкоджень зазнали житлові будинки. Складна гуманітарна ситуація і в окупованій Ясинуватій, що навпроти Авдіївки по той бік лінії фронту.

Окрім того, в окупованому Донецьку знеструмлена шахта імені Засядька. З-під землі евакуювали всіх 203 заблокованих гірників. Підтримувані Росією сепаратисти звинувачують Збройні Сили України в обстрілі шахти. Штаб АТО це відкидає.

12:17 31.1.2017

Радіо Свобода починає Живий блог про найгарячішу точку - Авдіївку - та загострення на Донбасі в інших містах.

Начальник міліції Донеччини В’ячеслав Аброськін повідомив, що обстріли Авдіївки тривають.

Обстрілюють також Красногорівку.

А в знеструмленій шахта імені Засядька (що у непідконтрольному Україні Донецьку) під землею заблоковано 203 гірників.

Шахтарі спускаються в шахту імені Засядька, березень 2015
Шахтарі спускаються в шахту імені Засядька, березень 2015

12:38 31.1.2017

Штаб АТО інформує, що загострення в Авдіївці почалось після того, як підтримувані Росією сепаратисти спробували штурмувати українські позиції. Тоді Збройні сили пішли у контрнаступ та «зайняли важливий пост, що має стратегічне значення», заявляв міністр оборони України Степан Полторак.

За інформацією волонтера Андрія Римарука, який зараз знаходиться в Авдіївці, мова йде про дуже важливу ділянку - Ясинуватську розвилку.

Ви можете побачити наближені до неї території на відео, яке журналісти Радіо «Донбас.Реалії» зняли у листопаді 2016 року. Це вид на шахту Бутівка та в'їзд в Авдіївку з даху авдіївської «дев'ятини» - будинку на півдні міста: ясинуватська розв'язка розташована якраз між ними.

В угрупованні «ДНР» натомість твердять, що це українські військові намагалися «захопити позиції «ДНР» і взяти під контроль трасу між Донецьком та Горлівкою», і таких спроб із боку Збройних сил України було дві – увечері 30 січня і близько 4:00 31 січня.

12:45 31.1.2017

Режим тиші в Авдіївці мав би початись із 12:00, утім, його досі немає. Людей починають евакуйовувати, не чекаючи остаточного припинення вогню, інформує голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

12:50 31.1.2017

В Авдіївці критична гуманітарна ситуація. Організовуються збори допомоги людям, які залишились без світла і тепла:

«Губернатор Павло Жебрівський говорить, що зараз найбільша потреба в польових кухнях, солярці, теплих ковдрах і продуктах» - віце-спікер Ірина Геращенко.

12:55 31.1.2017

Пункт збору гуманітарної допомоги для Авдіївки відкриває також батальйон «Київ»​

12:59 31.1.2017

Свіжі фото з Авдіївки від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців

13:07 31.1.2017

Із знеструмленої донецької шахти імені Засядька вивели 152 гірника. Про це місцевим журналістам повідомив «представник МНС Донецької народної республіки».

13:09 31.1.2017

13:19 31.1.2017

Посол США в Україні Марі Йованович: «Дуже занепокоєна жителями Авдіївки, особливо двома з половиною тисячами дітей, які позбавлені води, електрики і опалення після того, як лінії електропередач було пошкоджено»

13:23 31.1.2017

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та європарламентар, міністр закордонних справ Данії Андерс Самуелсен не можуть потрапити до Широкіне.

13:39 31.1.2017

13:40 31.1.2017

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф про Авдіївку

13:47 31.1.2017

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль готовий відправити в Авдіївку, де мерзнуть люди, двісті вагонів із лісом. Її торік держлісгоспи з усієї України під виглядом дров намагалися вивезти в Євросоюз.

14:04 31.1.2017

Новини з Авдіївки: люди починають отримувати гарячу їжу і напої, в місті є патруль. Утім, температура в приміщеннях не перевищує 15 градусів - обігрівають коксовим газом.

14:05 31.1.2017

Життя в умовах війни

14:21 31.1.2017

У Кремлі відреагували на загострення в Авдіївці.

За словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, українські воїни АТО самі атакували окуповані території.

«Добровольчі батальйони перейшли лінію дотику за підтримки артилерії. «Ополченцям» Донбасу довелося давати відсіч в районі Авдіївки, довелося відбивати зайняту територію. Це вторгнення було припинено. Ми надзвичайно шкодуємо, що в результаті цієї атаки, яку було здійснено проти «ополченців» Донбасу, загинули люди і з того, і з іншого боку», - зазначив Пєсков.

Президент Росії Володимир Путін та його речник Дмитро Пєсков
Президент Росії Володимир Путін та його речник Дмитро Пєсков

14:37 31.1.2017

Гаряче і в непідконтрольному Україні Донецьку.

Журналіст Bild Юліан Рьопке в своєму Твітері повідомив про обстріл із житлових районів Донецька в бік Авдіївки з установки «Град» і опублікував відеозапис обстрілу. За його словами, на відео - один із районів Донецька рано вранці 31 січня.

Сепаратистскі медіа повідомляють, що українські силовики за минулу добу обстріляли позиції «ДНР» майже дві з половиною тисячі разів. Зокрема, і по Донецьку та Макіївці.

Натомість, місцеві жителі з різних районів міста повідомили Радіо Донбас.Реалії, що це підтримувані Росією бойовики 30 січня вели вогонь з житлових кварталів Донецька.

Так, за їхніми словами, артилерійський вогонь протягом дня і вечора 30 січня вівся з району заводу Топаз і Кабельного заводу (Куйбишевський район), Партизанського проспекту (Київський район), мікрорайону Азотний, Калінінського району, мікрорайону Донський в Будьонівському районі та району Донецької обласної онкологічної лікарні.

Також жителі Донецька підтверджують в’їзд у місто по окружній дорозі з боку Макіївки самохідних артилерійських установок (САУ).

14:39 31.1.2017

Ключове:

- є перші ознаки припинення вогню

- ремонтні бригади готові виїжджати, щоби полагодити системи електро- і газопостачаня Авдіївки

14:44 31.1.2017

«Удари Градів, випущені по мирних жителях підтримуваними Росією сепаратистами повинні припинитись. Обидві сторони повинні створити безпечні умови для цивільних», - пише посол Канади в Україні Роман Ващук.

15:00 31.1.2017

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG