Доступність посилання

ТОП новини

«Вони бачать наші пересування і діють вночі»: військовий про просування РФ у Часовому Яру


Оператор дрону 93 бригади працює під Бахмутом, травень 2024 року
Оператор дрону 93 бригади працює під Бахмутом, травень 2024 року

Локальний успіх російських військ на східному фланзі Часового Яру у мікрорайоні «Канал» показує оновлення мапи DeepState від 22 травня. Яка тактика стала ефективною для хай і незначного, проте, – прориву оборони ЗСУ, що дозволило перенести бойові дії на крайні вулиці містечка біля Бахмута, і якої допомоги від західних партнерів потребують ЗСУ для стримання атак агресора? Пояснюють Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Наступ військ Кремля у районі Вовчанська відвернув увагу від інтенсивних боїв на Сході України, зокрема, біля Часового Яру, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters 20 травня.

«Зараз ситуація на фронті одна із складних, тому що почалася нова хвиля російського наступу: на Харківському напрямку. Дуже потужна хвиля йде на Донбасі. Але... ніхто навіть не помічає, що реально на Сході України, саме на Донбаському напрямку (Курахове, Покровськ, Часів Яр) – там боїв більше, якщо чесно, ніж на Харківському», – зазначив президент України.

Проєкт DeepState 22 травня коротко повідомив: «Ворог просунувся в Часовому Яру». На карті видно, що лінія фронту перетнула міську смугу.

Так виглядав східний фланг міста 20 травня:

Часів Яр, мапа проєкту DeepState від 20 травня 2024 року
Часів Яр, мапа проєкту DeepState від 20 травня 2024 року

А вже 22 травня червона зона поширилася на кілька вулиць вже в адміністративних кордонах Часового Яру в мікрорайоні «Канал»:

Мапа проєкту DeepState від 22 травня відображає просування російських військ на східному фланзі Часового Яру у районі «Канал»
Мапа проєкту DeepState від 22 травня відображає просування російських військ на східному фланзі Часового Яру у районі «Канал»

Прорив у Часовому Яру і наступ на Харківщині: чи є зв’язок?

Думку Зеленського про наступ на Харківщині для відволікання уваги від подій на Східному фронті розвинули в Американському інституті вивчення війни (ISW).

«Нещодавно російські війська активізували свої зусилля із захоплення важливого в оперативному відношенні міста Часів Яр на захід від Бахмута, оскільки темпи операцій на півночі Харківської області знизилися. Зусилля на півночі Харківської області спрямовані на притягнення та фіксацію українських сил і створення можливостей для російських сил в іншому місці театру», – зазначили в ISW.

Напрямок Часового Яру лишається перспективним для російських військ, адже окупація містечка створить передумови для нападу, як наголосили в ISW, на «південну частину українського оборонного поясу» – відносно тилові Костянтинівку та Дружківку.

Наступ російських військ на Харківщині дійсно спричинив відтягування українських резервів з інших регіонів (у тому числі, з Донеччини). Але саме Часів Яр на Донбасі лишається для Кремля пріоритетним, бо є частиною плану із захоплення всієї області, говорить в ефірі Радіо Донбас Реалії фронтовий журналіст Ярослав Кречко.

«Часів Яр – це своєрідні «ворота» до Костянтинівки, Дружківки та Краматорська. Тому те, що російська армія там наступає, – це не секрет. Інтенсивність цих атак з початком боїв на Харківщині дещо впала. Проте мені здається, що це ще не пік наступу: у Росії ще лишаються резерви. Тому від боїв на Харківщині багато що буде залежати, в тому числі, на Донбасі», – пояснює журналіст.

Їм вдалося просунутися завдяки чисельній перевазі
Денис Попович

Успіхи агресора на околиці Часового Яру не пов’язані з відволіканням сил ЗСУ зі Східного фронту на напрямок Вовчанська, як зазначили в ISW. Про це в ефірі Радіо Донбас Реалії каже Денис Попович, військовий оглядач.

«Ситуація під Часовим Яром була такою, що просто величезною кількістю поперли, і їм вдалося просунутися на певних ділянках завдяки чисельній перевазі. Але ж вони постійно там так атакують: давлять масою, використовують різні тактики малих груп, великих танкових колон», – зазначає він і додає: ситуація довкола містечка динамічна, контроль над втраченими позиціями повертається знову.

КАБи, нічні дрони, брак боєкомлекту: в яких умовах обороняють місто

Вони готують штурмові групи зі своїх елітних підрозділів
Олег Калашніков

Наразі навпроти Часового Яру перебувають до 25 тисяч військовослужбовців російської армії, розповів Олег Калашніков, прес-офіцер 26-ї артилерійської бригади ім. Романа Дашкевича.

«Вони готують штурмові групи зі своїх елітних підрозділів – це повітряно-десантні війська. Враховуючи те, що на сьогодні на нашому напрямку Часового Яру задіяні дві окремі десантно-штурмові бригади (11 та 83), а також 98 повітряно-десантна дивізія – вони наш напрямок вважають пріоритетним», – поділився Калашніков.

За його спостереженнями, у порівнянні з квітнем збільшилася інтенсивність штурмів та вогневого ураження Часового Яру, зокрема більше працюють російські реактивні системи залпового вогню та ствольна артилерія.

Також російські військові задіюють максимально можливу кількість КАБів. Тобто, зазначає військовий, агресор намагається штурмувати, комбінуючи різні вогневі системи для того, щоби знищувати вогневі точки ЗСУ, пробивати вогневі рубежі, і потім задіювати бронетехніку з десантом піхоти.

Російські війська посилили використання дронів з нічним баченням
Олег Калашніков

А ще обороняти містечко стало складно через дрони з приладами нічного бачення, зауважив Олег Калашніков в ефірі Радіо Донбас Реалії.

«Якщо раніше вночі можна було переміщуватися та здійснювати постачання більш безпечно – від початку цього року ми спостерігаємо, що російські війська посилили використання дронів з нічним баченням, вони почали бачити наші пересування і намагаються іх уражати. Те ж саме стосується не лише дронів малого радіусу дії, а й ланцетів, які можуть діяти на більш далеких відстанях. Їх уже окупанти потроху обладнують приладами нічного бачення. І вже не дає нам спокою ні вдень, ні вночі», – зауважив прес-офіцер 26-ї артилерійської бригади ім. Романа Дашкевича.

У такій ситуації артилеристи 26-ї бригади, в основному, працюють по мінометах, по піхоті, відбивають наступи. Кажуть, що РФ накопичує сили.

«Вони відчувають, що в нас мало боєприпасів, що ми не можемо їм насипати. Якщо колись ми 20 кидали боєприпасів по якійсь цілі – то зараз набагато менше, бо їх дуже мало, заощаджуємо», – описує ситуацію каналу Настоящее время (спільний проєкт Радіо Свобода і Голосу Америки) один з артилеристів.

Яка тактика Росії тут

Під час штурмів міста агресор застосовує тактику, подібну до бахмутської: штурми малими групами піхоти, повідомляють військові.

У той самий час окупанти частіше стали застосовувати броньовану техніку та швидкісний транспорт на відкритій місцевості.

«Штурмують за рахунок швидкості: мотоцикли, квадроцикли, багі, ну й БМП, БТР. Буквально через день дрібними групами вони намагаються штурмувати нас. Проте спільними зусиллями на підходах намагаємось їх знищувати», – розповів про тактику російських військ боєць 93-ї ОМБр «Холодний Яр».

«Вони можуть одночасно і штурмувати Часів Яр, і скидати КАБи. Тобто, зазвичай спочатку завдають вогневого ураження, а потім йде штурм. А вони можуть роботи це разом», – підкреслює особливості тактики агресора Олег Калашніков.

Боєприпаси, техніка та літаки: чого не вистачає ЗСУ

Бійці, які захищають Часів Яр, визнають: агресор переважає і в людському ресурсі, і в кількості артилерії та боєприпасів.

Тому сподіваються на допомогу від західних партнерів.

«Сили є, патріотизм є. А далі все буде залежати від допомоги наших партнерів. Тому що патріотизмом, духом війну не виграєш», – ділиться з журналістами Настоящего Времени захисник Часового Яру.

Кількість снарядів необхідна постійно, і доволі значна
Олег Калашніков

У той самий час прес-офіцер 26-ої артилерійської бригади Калашніков наголошує на тому, що ситуація вирівнюється: «Потрошку стає легше. Хоча хотів би все-таки сказати, що артилерійських снарядів не може бути апріорі в достатній кількості, хоч скільки би нам їх не постачали. Тому що артилерія на сьогодні, як би там не було, відіграє основну роль у вогневому ураженні супротивника як під час наступу, так і при захисті. Тому кількість снарядів необхідна постійно, і доволі значна».

За словами військового, бійцям ЗСУ від західних партнерів критично не вистачає допомоги в озброєннях: в артилерії, бойових броньованих машинах та літаках F-16, які б зупинили російські літаки-носії керованих авіабомб.

Інформаційна атака

Кремль атакує Часів Яр ще й інформаційно.

22 травня Міністерство оборони РФ повідомило про ніби «звільнення» села Кліщіївка на південний схід від Часового Яру.

У Генеральному штабі ЗСУ це не підтвердили.

«На Краматорському напрямку від початку доби противник уже шість разів починав спроби покращити тактичне положення. Атакує з Бахмута, у напрямках Часів Яр, Іванівське та Кліщіївка. Три атаки вже відбито - знищено танк та дві БМД окупантів. А три боєзіткнення ще тривають – але під час штурму в районі Іванівського вже знищено чотири російських бойових машини десанту. Ситуація контрольована», – наголосили у Генштабі ЗСУ.

Тут ми писали про те, що контингент ЗСУ у Кліщіївці може загрожувати російській «клешні» на півдні Часового Яру.

Наразі в Часовому Ярі під обстрілами російських військ лишаються 668 цивільних жителів, повідомив керівник Донеччини Вадим Філашкін. За його словами, завозити гуманітарну допомогу для містян стає дедалі важче.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG