Доступність посилання

ТОП новини

Війна дронів на Донбасі: як цивільні безпілотники використовують для доставки боєприпасів


Цивільні БПЛА у війні на Донбасі використовують для доставки боєприпасів
Цивільні БПЛА у війні на Донбасі використовують для доставки боєприпасів

Війна на сході України триває. Крім звичної зброї, на Донбасі іноді застосовують власні ноу-хау. Цивільні квадрокоптери використовують для доставки боєприпасів і навіть перетворюють на саморобну вибухівку. Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Це зображення землі зняте з висоти близько 200 метрів звичайним цивільним квадрокоптером. Чітко видно місцевість, укріплення, людей – для фронту це цінні розвіддані. Дешеві БПЛА на Донбасі вже кілька років як стали бойовими. Після вдосконалення туди кріплять різноманітні боєприпаси. Безпілотник стає хоч і кустарною, але зброєю.

Це зображення землі зняте з висоти близько 200 метрів звичайним цивільним квадрокоптером
Це зображення землі зняте з висоти близько 200 метрів звичайним цивільним квадрокоптером

«Буквально днями прямо прилетів на голову, накидав три штуки (боєприпасів – ред.) і полетів. По всій позиції буквально, працюють дуже швидко. Це 15-20 хвилин», – розповідає військовослужбовець ЗСУ Артем.

На позиціях в районі Маріуполя уважно вдивляються у небо. Протягом останніх трьох тижнів тут сталася далеко не одна атака безпілотників із прикріпленими до них боєприпасами.

«Намагався (БПЛА – ред.) вести нашу людину, яка роздавала певні команди. Він вів його, вів. Наш військовослужбовець сховався, і він все ж скинув боєприпас, сподіваючись, що осколки розлетяться», – розповідає військовий.

Місце падіння боєприпасу, який викинув безпілотник
Місце падіння боєприпасу, який викинув безпілотник

Один із останніх випадків – пряме влучання боєприпасу в автомобіль. Поранених не було лише тому, що автівка була порожньою.

Вони під безпілотник ОБСЄ запускають ще своїх – один-два. По безпілотнику ОБСЄ ми вогонь не відкриваємо
Григорій

«Безпілотник ОБСЄ злітає. Вони під безпілотник ОБСЄ запускають ще своїх один-два. По безпілотнику ОБСЄ ми вогонь не відкриваємо. На висоті побачити і прочитати, чий це безпілотник, ми не можемо. І, в разі чого, вони скидають просто ВОГи», – каже військовослужбовець ЗСУ Григорій.

Григорій (на фото – ліворуч)
Григорій (на фото – ліворуч)

Кілька років тому з БПЛА почали скидати ручні гранати, а тепер переважно осколкові – ВОГ-17 і ВОГ-25 або саморобні вибухові пристрої. Для точності прилаштовують хвостовик. Їх скидають з повітря усе частіше.

Дуже велика активність останнім часом. Вочевидь, у них з’явилося фінансування, якийсь спонсор
Андрій Римарук


«Дуже велика активність останнім часом. Вочевидь, у них з’явилося фінансування, якийсь спонсор завозить прилади такої моделі чи іншої моделі. Наскільки це ефективно? Все залежить від того, наскільки ти професіонал в управлінні, наскільки у тебе є досвід скидати такі прилади», – зазначає менеджер з роботи із військовими благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук.

Такий спосіб ведення війни для точкових ударів використовують як бойовики, так і українські військові.

Це один із елементів позиційної, психологічної війни
Андрій


«Ми пробували це робити. Ми зробили декілька польотів – невдалих, а на останній раз нас збили. І ми просто відмовилися від цього виду діяльності. Ну, поки що. Якщо ти нічого не робиш, то рано чи пізно твоє місце займуть. Тобто все одно війна триває, на кожній ділянці фронту йдуть якісь бойові дії. Це один із елементів позиційної, психологічної війни, як на мене», – каже оператор БПЛА, військовослужбовець ЗСУ Андрій.

Оператор каже, ціна помилки такого використання дрона – висока, адже втрачений коптер – це дві тисячі доларів. Вважає, що звичайні розвіддані, зібрані БПЛА, принесуть більше користі.

БПЛА використовують для доставки боєприпасів
БПЛА використовують для доставки боєприпасів

«Живучість... Все залежить від оператора і від умов. Але після двох-трьох атак, я думаю, що вони зроблять все, щоб уже четверта чи п’ята не відбулася. Квадрокоптер не призначений для того, щоб переносити ці речі. Краще були б якісь професійно зроблені літальні апарати, які б це робили», – додає Андрій.

Наші засоби радіоелектронної боротьби на деяких напрямках фіксують по 5-6 вильотів в день
Андрій Римарук


Таких апаратів у світі вже доволі багато – вони або точково скидають боєприпаси, або і є боєприпасом – так звані дрони-камікадзе. Є і українські розробки, які до армії все ще не потрапили. Але навіть без цього, використання дронів на Донбасі лише зростає – по всій лінії фронту.

«В повітрі іноді наші засоби радіоелектронної боротьби на деяких напрямках фіксують по 5-6 вильотів в день. Іноді це може бути по 2-3 таких апарати», – каже Андрій Римарук.

Андрій Римарук
Андрій Римарук

Але, окрім скидань боєприпасів із повітря, бойовики використовують іще один спосіб. 9 січня на Донбасі одразу троє військових постраждали через вибух безпілотника, який імітував падіння поблизу окопів. Це вже не перший випадок.

«У них дуже багато всередині порожнин, які ти можеш просто його розібрати, начинити тротилом, іншими бойовими елементами і поставити на електродетонатор. І навіть професіонал він, отак, беручи його в руки, на вагу не може визначити, що там є якийсь підступ. Там весь нюанс був в тому, що всередині був схований електродетонатор – коли ти витягаєш батарею – пролунав вибух», – пояснює Андрій Римарук.

Тепер військовим радять бути більш обережними із ворожими безпілотниками. В умовах обмеження калібрів і позиційної війни на Донбасі роль БПЛА і небезпека від них лише наростатиме, як і цілі, які вони зможуть атакувати.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG