Доступність посилання

ТОП новини

Власні ракети бойовиків на Донбасі: загроза чи прикриття?


Ілюстративне фтото. Випробування ракет українського виробництва. Одеська область, 21 березня 2017 року
Ілюстративне фтото. Випробування ракет українського виробництва. Одеська область, 21 березня 2017 року

Бойовики угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним, оголосили про створення двох власних ракетних систем залпового вогню. За їхніми словами, снаряди повинні летіти на відстань майже десять кілометрів. Калібри близькі до радянських систем «Смерч» і «Ураган». Донбас.Реалії дізнавалися, що приховують бойовики за гучними заявами і наскільки реальна загроза від зброї угруповань.

В угрупованні «ДНР» з'явилися ракетні комплекси власного виробництва – «Чебурашка», «Сніжинка» і «Китаєць». Новина про виставку озброєння, «яке випускається військово-промисловим комплексом «ДНР» заполонила всі телеканали, підконтрольні бойовикам.

Ватажок бойовиків Захарченко на відкритті виставки вихвалявся, що ракетні комплекси зроблені «нашими майстрами».

Багато донеччан раптово дізналися: виявляється в угрупованні «ДНР» є й свій військово-промисловий комплекс, й свої ракети, а не привезені з Росії, як більшість решти важкого озброєння.

(Відео сепаратистського ресурсу)

Що за озброєння?

Бойовики стверджують, що комплекс «Чебурашка» – це система залпового вогню на 64-ракети калібру 217 міліметрів. «Сніжинка» – це дві «товстіші» ракети. Обидва комплекси нібито стріляють майже на десять кілометрів. Українські експерти в автентичності ноу-хау угруповання засумнівалися.

Ракети зі зварених кисневих балонів, приварені до рейки... Це ті ж самі мультики Путіна про атомні ракети, але тільки у виконанні «ДНР»
Костянтин Машовець

«Ракети зі зварених кисневих балонів, приварені до рейки... Це ті ж самі мультики Путіна про атомні ракети, але тільки у виконанні «ДНР», – зауважує експерт Центру військово-політичних досліджень Костянтин Машовець.

Однак є у бойовиків й реактивні снаряди, які насправді літають.

«Двигун від «Граду», головна частина швидше за все від «Смерчу». Все саморобне, хвостовик теж. Десь зробили слюсарі, зварювальники. Скручене все було саморізами», – кажуть українські військові.

Ця ракета впала і не розірвалася поблизу українських позицій на Світлодарській дузі, в районі селища Новолуганське. Зовні вона схожа на кустарний комплекс «Китаєць».

Це практично копія сирійських саморобок – «кіборг»

Ракетний комплекс «Китаєць» зібраний з частин «Градів», «Смерчів» і загалом, не військових деталей, має потужний заряд. Летять вони недалеко, але іноді – непередбачувано. Під час його випробування бойовики самі здивувалися його радіусу дії.

На думку військових експертів, ці кустарні ракети дуже схожі на ті, що використовують в Сирії. Та й з'явилися вони після того, як стало відомо, що бойовики з Донбасу воюють в цій середземноморській країні.

(Відео сепаратистського ресурсу)

Андрій Шор – сапер, учасник боїв за Донецький аеропорт і Піски. Активно стежить за військовими новинками. Каже: така ж зброя використовувалася рік тому, 26 і 28 травня під час обстрілу Красногорівки.

Це практично копія сирійських саморобок. Вони використовувалися з вибуховою начинкою минулого року що в Сирії, що в Красногорівці
Андрій Шор

«Це практично копія сирійських саморобок. Вони використовувалися з вибуховою начинкою минулого року що в Сирії, що в Красногорівці. ДКРП – це вибуховий шланг від системи розмінування. Скажімо так, доступне на війні джерело пластиду [пластичні вибухові речовини і суміші – ред.]. Військового сенсу у використанні немає ніякого, точність його нульова. Воно летить куди попало – по житлових кварталах, по домівках», – розповідає сапер.

Якщо зі шнура дістати пластид і начинити їм саморобні ракети, у результаті можна отримати величезні воронки і хаотичні влучання. Мінус один поверх місцевої лікарні і мінус цілий під'їзд хрущовки. Майже без осколків, веде далі військовий.

«Шаруділо над містом. Такі от літаки реактивні пролітають. Воно шарудить – а потім бах, і вибух», – коментував рік тому житель Красногорівки обстріл міста журналістам телеканалу «Інтер».

Це прикриття росіян – спікер Генштабу ЗСУ

Є й ще одне пояснення активного піару кустарних ракет в Донецьку.

«Судячи з усього, росіяни там будуть випробовувати, що вже роблять протягом чотирьох років, якесь нове озброєння, нові боєприпаси. Це як прикриття, як анонсування того що там буде використовуватися щось», – каже спікер Генштабу ЗСУ Владислав Волошин.

Владислав Волошин, заступник начальника прес-службу Генштабу ЗСУ
Владислав Волошин, заступник начальника прес-службу Генштабу ЗСУ

Незабаром після заяви Захарченко, на українські позиції під Маріуполем прилетіли ракети. Але не кустарні, а потужні – з елементами, які поки не визначені українською стороною.

«На приморському напрямку були використані нові боєприпаси, бійці знайшли нові хвостовики. Вийшли, скажімо так, більші, та іншої форми воронки», – продовжує речник Генштабу ЗСУ.

Зараз фрагменти цих боєприпасів вивчають військові фахівці.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG