Доступність посилання

ТОП новини

«Ми це зробимо» – сенаторка Джоні Ернст про пакет американської допомоги Україні. Ексклюзив


«Ми знаємо, що для України дуже важливо мати необхідні боєприпаси, щоб бути впевненою у здатності дати відсіч російським загарбникам» – сенаторка Джоні Ернст
«Ми знаємо, що для України дуже важливо мати необхідні боєприпаси, щоб бути впевненою у здатності дати відсіч російським загарбникам» – сенаторка Джоні Ернст

Коли Україна зможе отримати пакет допомоги від США і які умови для голосування можуть бути прийнятними для республіканців та демократів?

Про це, серед іншого, Радіо Свобода поговорило із Джоні Ернст, сенаторкою США від Республіканської партії, яка днями перебувала із візитом у Києві. У ексклюзивному інтерв’ю вона розповіла про ситуацію щодо допомоги Україні, чи може Америка надати кошти в кредит і коли може відбутися голосування.

Джоні Ернст, сенаторка США від Республіканської партії під час візиту до Києва. 6 квітня 2024 року
Джоні Ернст, сенаторка США від Республіканської партії під час візиту до Києва. 6 квітня 2024 року

– Хочу почати нашу розмову із теми, яка нині найбільш важлива для українців – це пакет допомоги від США. Попередньо Україна має отримати від Америки 60 мільярдів доларів, здебільшого на військові потреби. Але ухвалення затягується вже впродовж кількох місяців. Чи можете пояснити, яка зараз ситуація із проходженням цього документа?

– Я пишаюся тим, що підтримую Україну, і вважаю, що цей додатковий пакет допомоги є надзвичайно важливим. Отже, щодо поточного статусу законопроєкту, то він пройшов через Сенат, і я була рада там підтримати його. Далі документ передали до Палати представників, де, я вважаю, до нього внесуть кілька правок. Але щойно Палата ухвалить ці зміни, законопроєкт знову повернеться до Сенату. Я очікую, що це відбудеться протягом кількох наступних тижнів, і ми будемо дуже-дуже наполегливо працювати, щоб забезпечити проходження пакета допомоги.

– Майк Джонсон, спікер Палати представників, коментуючи пакет допомоги, зазначив, що в ньому будуть деякі нововведення, зокрема, він говорив про надання фінансової підтримки в кредит. Чи може це спрацювати?

– Думаю, це може спрацювати. Якщо ви подивитеся на склад і Сенату, і Палати представників Сполучених Штатів, то переважна більшість підтримує Україну і хоче, щоб цей пакет був ухвалений. Є кілька фракцій, які не погоджуються з рівнем витрат на Україну, але, знову ж таки, загалом переважна більшість наших членів вважає, що потрібно підтримувати не лише заради України, а й заради нашої власної національної безпеки.

Президент США Джо Байден (справа) тисне руку спікеру Палати представників Майку Джонсону в Капітолії США у Вашингтоні 1 лютого 2024 року
Президент США Джо Байден (справа) тисне руку спікеру Палати представників Майку Джонсону в Капітолії США у Вашингтоні 1 лютого 2024 року

– Як ви вважаєте, які умови можуть бути прийнятними для обох – демократів і республіканців для швидкого голосування за пакет допомоги?

– Необхідно переконатися, що кожен долар підзвітний. Прозорість дуже важлива для багатьох людей. І впевненість, що долари йдуть на боєприпаси, на збройові платформи, на дуже конкретні товари, де ці долари можна відстежити. Тому що багато людей у Сполучених Штатах чують про питання корупції, тому маємо розуміти, що існують способи відстежувати ці кошти, ці витрати і платформи озброєння. Таким чином необхідно переконатися, що американська громадськість розуміє, що ми можемо стежити за тим, як витрачаються ці долари, і також важливо впевнитися, що це робиться розумно. Ось це буде важливо. Необхідно переконатися, що ці заходи діють. Але можуть бути й інші зміни, які також запропонує спікер.

«Більшість членів зрозуміють, як важко Україні сьогодні. І ті, хто приділяє час на брифінги про Україну, розуміють жахливу ситуацію», – сенаторка Джоні Ернст
«Більшість членів зрозуміють, як важко Україні сьогодні. І ті, хто приділяє час на брифінги про Україну, розуміють жахливу ситуацію», – сенаторка Джоні Ернст

– Як оцінюєте перебіг війни сьогодні? Зважаючи на нестачу боєприпасів та зброї, загрозу нового великого наступу, чи розуміють у Конгресі, наскільки складною є ситуація для України сьогодні?

Більшість членів зрозуміють, як важко Україні сьогодні

– Більшість членів зрозуміють, як важко Україні сьогодні. І ті, хто приділяє час на брифінги про Україну, розуміють жахливу ситуацію. А отже, якщо ми приділяємо час, щоб дізнатися більше, то розуміємо необхідність і потребу проголосувати за пакет допомоги якомога швидше. Ті, хто воліє не знати, просто не будуть ходити на такі брифінги. Але ми знаємо, що для України дуже важливо мати необхідні боєприпаси, щоб бути впевненою у здатності дати відсіч російським загарбникам. Все це дуже-дуже критично, і я дуже сподіваюся, що виділимо допомогу найближчим часом.

– Президент України заявляв, що допомога Україні стала політичним питанням між сторонами. Дехто стверджує, що Україна стала заручницею внутрішніх політичних питань Америки. Ви погоджуєтеся?

Із наступним пакетом невелика затримка. Сподіваємося, що ми проголосуємо його дуже скоро

– Я повністю з цим не погоджуюсь, тому що ми підтримували Україну значною мірою. Зі Сполучених Штатів Америки надійшла величезна сума. Це і додатковий пакет допомоги, і ще один пакет для підтримки України. Тому я не хочу, щоб український народ забував, що ми увесь цей час підтримуємо Україну. Із наступним пакетом невелика затримка. Сподіваємося, що ми проголосуємо його дуже скоро. Це може бути трохи політичним питанням, але в той же час ми розуміємо людський фактор і наскільки це необхідно.

«Ми віримо в Україну і знаємо, що Україна врешті-решт здобуде перемогу – і ми зможемо позбутися росіян», – сенаторка Джоні Ернст
«Ми віримо в Україну і знаємо, що Україна врешті-решт здобуде перемогу – і ми зможемо позбутися росіян», – сенаторка Джоні Ернст
Знаємо, що Україна врешті-решт здобуде перемогу

У мене також є особисті зв’язки з Україною. І мені необхідно переконатися, що я докладаю зусиль і сім’ї, які я знаю в Україні, які знала більшу частину свого життя, що вони захищені, їхні інтереси захищені, і вони представляють і кожну іншу родину по всій Україні.

Тож ми це зробимо (проголосуємо за пакет – ред.). Ми віримо в Україну і знаємо, що Україна врешті-решт здобуде перемогу – і ми зможемо позбутися росіян. І я хочу подякувати українцям за все, що вони роблять. Вони рішучі, а їхня стійкість та віра у свою країну неймовірні. Тож бажаємо вам добра. І Слава Україні!

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.
Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) відкинув схвалений Сенатом законопроєкт, але допускав голосування за «нову пропозицію».
Раніше Джонсон заявив, що очікує на просування пакета, який включає допомогу Україні, коли Палата представників повернеться після канікул. Він припустив, що цей пакет буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.
У Білому домі відмовилися припускати, чи підпише президент США Джо Байден інший варіант законопроєкту щодо допомоги Україні.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сисак

    Журналістка. До команди Радіо Свобода приєдналася 2022-го. У професії – понад 6 років. Половину з них працювала парламентською кореспонденткою на одному з українських телеканалів, відстежувала діяльність народних депутатів у Верховній Раді. Після 24 лютого 2022-го роблю аналітичні матеріали та інтерв’ю на тему війни Росії проти України

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG