Доступність посилання

ТОП новини

ДТЕК каже про підготовку до системної кризи в енергетиці. Чого очікувати?


Виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук розповів «Новинам Приазов’я», що «зараз вже немає можливості пройти пікові навантаження без обмежень споживачів» (фотоколаж)
Виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук розповів «Новинам Приазов’я», що «зараз вже немає можливості пройти пікові навантаження без обмежень споживачів» (фотоколаж)

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Росія готується до нового наступу на Україну. Водночас, констатують в Міненерго, армія РФ б’є по українській енергетиці: зокрема, 8 травня російські війська завдали ударів по об’єктах генерації та передачі електроенергії у шести областях країни. У ДТЕК повідомили про російські атаки на три їхні теплоелектростанції. В «Укргідроенерго» заявили про те, що дві ГЕС повністю виведені з експлуатації внаслідок тієї ж атаки.

Чи загрожує Україні енергетична криза, у якому стані перебуває енергетична система у Херсонській і Запорізькій областях та до чого готуватися місцевим жителям – про це у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • Вранці 8 травня, як повідомила українська влада, російські війська вкотре масовано атакували Україну: відомо про влучання у низці областей, зокрема, в об’єкти енергетичної інфраструктури. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія використала понад 50 ракет та більш як 20 «шахедів». Українські військові повідомили, що знищили 39 ракет різних типів та 20 ударних безпілотників.
  • За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях: Запорізькій, Полтавській, Кіровоградській, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій. Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що Росія не полишає планів позбавити українців світла. Компанія ДТЕК згодом повідомила, що російська армія того ранку атакувала три теплоелектростанції.
  • Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров 8 травня заявив, що лише впродовж попередньої доби окупанти 299 разів ударили по Запорізькій області. Під вогнем опинилися 11 населених пунктів, зокрема і Запоріжжя. У цьому місті російські військові поцілили по обʼєктах критичної та цивільної інфраструктури.
  • У компанії «Укренерго» нещодавно попередили, що влітку Україна може зіткнутися з дефіцитом електрики. На додачу до пошкоджених об’єктів енергетики влітку триватимуть ремонти на електростанціях. Про це виданню «РБК-Україна» у квітні повідомила директорка з комунікацій «Укренерго» Марія Цатурян.
  • За її словами, коли у системі буде відчутний дефіцит, його намагатимуться покрити, використовуючи імпорт електроенергії з Європи. Якщо цього не вистачатиме, то в компанії планують залучати аварійну допомогу або застосовувати певні графіки обмеження споживання для промисловості та бізнесу, зазначила представниця «Укренерго».
    Ліквідація наслідків обстрілу Росією одного з підприємств ДТЕК
    Ліквідація наслідків обстрілу Росією одного з підприємств ДТЕК

ДТЕК: «Готуємося до системної кризи в енергетиці»

Виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук розповів «Новинам Приазов’я», якою є зараз ситуація в енергетичній галузі та чи ймовірна там криза найближчим часом.

Росіяни методично добивають нашу генерацію. Чому? Тому що не вистачає ППО, не вистачає ракет до ППО. Якщо це не буде забезпечене – будь-яке відновлення втрачає жодний сенс
Дмитро Сахарук

«Вона (криза – ред.) вже є. У нас було пошкоджено 8 гігават потужності – це майже 40% від усіх наявних генеруючих потужностей в країні. Зараз вже немає можливості пройти пікові навантаження без обмежень споживачів. Зараз у нас 5 атак (з початку весни – ред.). Деякі блоки ми відновлювали після першої, після другої, після третьої атаки. Вони поверталися в роботу й були у роботі під час нових атак. Росіяни методично добивають нашу генерацію. Чому? Тому що не вистачає ППО, не вистачає ракет до ППО, які мають захищати наші станції. Якщо це не буде забезпечено – будь-яке відновлення втрачає жодний сенс», – сказав він.

Сахарук розповів, які поради ДТЕК дає жителям України на випадок погіршення ситуації з електропостачанням.

«Порада – це мати альтернативні джерела живлення у кожного. Це – генератор у будинку, батареї у квартирах, якщо немає можливості встановити генератор. І це – не павербанк. Це має бути трохи потужніша батарея, яка забезпечує квартиру живленням протягом шести-восьми годин. Тому що ми говоримо про системну кризу, яка не буде проходити протягом двох-трьох днів. Це буде системна криза з обмеженнями, з якими вже майже два місяці живе Харків. Потрібно забезпечити запас води на випадок можливого знеструмлення критичної інфраструктури. Потрібно мати можливість готувати їжу без електроенергії», – зазначив виконавчий директор компанії ДТЕК.

Запоріжжя: підготовка до знеструмлення

Депутат Запорізької міської ради Дмитро Кирильчук розповів «Новинам Приазов’я», що після обстрілів 8 травня у Запоріжжі не було знеструмлень. За його словами, у місті наразі відбуваються планові вимкнення електроенергії під час ремонтних робіт.

Відчутного дефіциту в енергосистемі, який міг би викликати віялові відключення, поки що, на щастя, немає
Дмитро Кирильчук

«Під час профілактичних та планових робіт відбувається вимкнення електрики з попереднім інформуванням населення. Зазвичай це відбувається за добу до вимкнення. Цю інформацію поширюють чат-боти, комунальні служби, її дублюють телеграм-канали, місцеві пабліки. Відчутного дефіциту в енергосистемі, який міг би викликати віялові відключення, поки що, на щастя, немає. Запоріжжя, можна сказати, залежить від стану енергосистеми загалом», – повідомив він.

Кирильчук каже, що на випадок блекаутів у Запоріжжі готують до роботи пункти незламності.

«За результатом перевірок влада відзвітувала, що всі пункти незламності є готовими та забезпеченими всім обладнанням. Але кожен мешканець має бути до цього (до тривалої відсутності електроенергії – ред.) готовий. Мають бути всі павербанки та гаджети заряджені. Треба бути готовим до всього», – зазначив депутат.

Одне з приміщень ДніпроГЕС після російської ракетної атаки 22 березня 2024 року
Одне з приміщень ДніпроГЕС після російської ракетної атаки 22 березня 2024 року

За інформацією депутата Запорізької міськради Кирильчука, на підконтрольній Україні частині Запорізької області без електрики залишаються 52 населені пункти, де живуть до чотирьох тисяч людей. Причиною є безпосередня близькість зони бойових дій.

Херсонщина готується до «будь-яких викликів»

Через пошкодження критичної інфраструктури місто Херсон 8 травня частково залишилося без світла. До того, у квітні, через російські атаки енергетичної інфраструктури на півдні України припинялося електропостачання у Херсонському районі.

Усі громади, де безпекова ситуація дозволяє проводити аварійно-відновлювальні роботи, через деякий час після обстрілів зазвичай отримують електрику. Про це в ефірі телемарафону розповідав голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Олександр Прокудін, голова Херсонської обласної військової адміністрації
Олександр Прокудін, голова Херсонської обласної військової адміністрації
Через ворожі обстріли у декількох населених пунктах щодня зникає світло або газ
Олександр Прокудін

«Щодня над відновленням світла працюємо, тому що через ворожі обстріли щодня зникає у декількох населених пунктах світло або газ. У середньому працює близько 30 бригад енергетиків», – говорить він.

Начальник Херсонської районної військової адміністрації Михайло Линецький повідомив «Новини Приазов’я», що наразі Херсон та переважна частина населених пунктів Херсонського району мають надійне електропостачання.

«Деякі населені пункти Дар’ївської й Білозерської громад після деокупації територій дотепер залишаються без електропостачання. У зв’язку з надскладною безпековою ситуацією у прибережних зонах правобережжя Дніпра й у дельті Дніпра енергетики, на превеликий жаль, не можуть дістатися й відновити електропостачання. Там, де електропостачання було відновлене, через постійні ворожі обстріли лише місцеві енергетики власними зусиллями лагодять мережі й відновлюють електропостачання. Це переважно стосується Білозерської територіальної громади Херсонського району», – сказав начальник Херсонської райвійськадміністрації.

Тим часом навантаження на енергосистему знизилося через те, що значна частина місцевого населення виїхала з Херсону та Херсонського району.

Сьогодні дефіциту електрики в Херсонському районі ми не спостерігаємо
Михайло Линецький

«Чисельність населення в обласному центрі не більше ніж 30% від довоєнної, й така ж сама плюс-мінус ситуація у населених пунктах Херсонського району – сільській місцевості. Відповідно, й навантаження на мережі електропостачання не таке, як було до повномасштабної агресії. Промислові підприємства переважно не функціонують. Функціонують комунальні підприємства, транспорт, електротранспорт у Херсоні, але це все ж таки інше споживання, ніж у той час, коли працювали виробничі потужності. Тому сьогодні дефіциту електрики в Херсонському районі ми не спостерігаємо», – прокоментував ситуацію Линецький.

Посадовець зазначає, що надалі все залежатиме від інтенсивності обстрілів і типу зброї, яку можуть застосовувати російські військові. Він також запевнив, що Херсонщина готується до будь-яких викликів.

Більшість багатоквартирних будинків, особливо там, де залишились керівники ОСББ, отримали генератори
Михайло Линецький

«Усі підприємства критичної інфраструктури, підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста, лікувальні заклади мають альтернативні джерела живлення – такі, як генератори різної потужності, залежно від потреб того чи іншого підприємства або закладу. Для електропостачання багатоквартирних будинків, звісно, потужностей альтернативної енергетики на сьогодні немає. Але на базі багатоквартирних будинках, де є найпростіші укриття, розгортаються пункти незламності. Більшість багатоквартирних будинків, особливо там, де залишились керівники ОСББ, отримали генератори», – повідомив Линецький.

Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонщини у коментарі «Новинам Приазов’я» сказав, що у громаді досі ведуться відновлювальні роботи після бойових дій. Утім, за його інформацією, великих проблем з електропостачанням немає.

Андрій Селецький, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації
Андрій Селецький, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації

«Єдиний населений пункт Новоронцовської громади, який розташований у зоні активних бойових дій, – це село Осокорівка. І там не все село заживлене до електроенергії, бо велика небезпека від дронів, велика небезпека артилерійських обстрілів. Тому наші енергетики туди не можуть безпечно дістатися. Проте частина села зі світлом. І в сусідів є можливість, якщо є бажання, домовитись одне з одним», – розвів він.

Військова адміністрація організувала сонячних електростанцій на 50 кВт
Андрій Селецький

За словами посадовця, у Новоронцовській громаді розвивають потужності сонячних електростанцій.

«Військова адміністрація організувала сонячних електростанцій на 50 кВт, дякуючи нашим донорам. Ці 50 кВт сонячних електростанцій, допоможуть знизити ціну за воду», – додав він.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечили, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада відкидає звинувачення у скоєнні злочинів проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG