Доступність посилання

ТОП новини

«Будуть віджимати все». Земля в російській окупації: чи можна врятувати майно від загарбників?


Окупована Кирилівка на узбережжі Азовського моря вЗапорізькій області
Окупована Кирилівка на узбережжі Азовського моря вЗапорізькій області

Як російська окупаційна влада збирається відбирати земельні ділянки на окупованих територіях півдня України? За якими схемами привласнюють нерухомість місцевих жителів, які виїхали з окупації? Чи є способи захистити своє майно, яке залишилося в окупації, і що робити у випадку, якщо його відібрали окупанти? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Підготовка до масового привласнення»

Російська окупаційна влада активно перевіряє документи власників земельних ділянок на окупованих територіях Запорізької області. Окупаційне міністерство майнових і земельних відносин захопленої частини області називає це заходами щодо виявлення права власності на землю.

Окупанти надали господарям ділянок, дач, паїв півтора місяця на підтвердження права володіння. Процес перевірки триває з 22 квітня до 12 червня цього року.

Російський військовий в окупованому Мелітополі, липень 2022 року
Російський військовий в окупованому Мелітополі, липень 2022 року

У Центрі національного спротиву зазначили, що російська окупаційна влада у такий спосіб готується до «масового привласнення» земельних ділянок у регіоні.

«Підтвердити право власності можливо лише за умови наявності російського паспорта і оригіналів документів. Тож основну масу земель окупанти бажають просто відібрати і далі вже розпоряджатися на власний розсуд», – зазначили в українському підпіллі.

Там також нагадали, що подібну практику російські окупаційні сили застосовують і щодо квартир та будинків. На окупованих територіях працює так звана «державна житлова інспекція», метою якої є виявлення порожніх квартир чи квартир, чиї власники залишили регіон. Надалі таку нерухомість оголошують «безгосподарною» та «націоналізують».

Крім того, окупаційна влада збирається продавати незаконно відібране житло, повідомив днями голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

За його інформацією, якщо раніше таку нерухомість роздавали росіянам, які приїжджали на захоплені території, то тепер окупаційна влада вирішила на цьому заробити. Будинки і квартири продаватимуть за пільговими кредитними ставками, написав Федоров у своєму телеграм-каналі.

«Першим відбирають майно в селах»

Начальник Софіївської сільської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Станіслав Захаревич розповів «Новинам Приазов’я», що у містах процес незаконного привласнення землі і житла відбувається повільніше, ніж у селах. Зокрема, його будинок відібрали ще у січні минулого року.

Станіслав Захаревич
Станіслав Захаревич

«На території Бердянського району, напевно, одним із перших офіційно «віджатих» (відібраних – ред.) житлових будинків, це був мій будинок. Ще 26 січня 2023 року було розміщене оголошення про те, що господар будівлі, це моя мати, має з'явитися до військово-цивільної адміністрації Бердянська і надати правоустановчі документи. Інакше це майно «націоналізується». І зрозуміло, будинок повністю одразу опечатали і туди нікого не підпускають», – зазначив він.

За його словами, у травні 2023 року на території його громади, а також сусідніх сільських населених пунктів, окупанти сформували перелік житлових будинків, які визначили як «безгосподарну власність». Це житло людей, які виїхали (з окупації – ред.).

«Село Нельгівка, там такими оголосили 25 житлових будинків. Це доволі багато, враховуючи, що в селі їх всього 120-130. Формально декларують, що є час на оформлення житлових будинків та земельних ділянок до 2026 року. Але це формально, по суті, якщо до 1 червня ви не оформите документи, і земельні ділянки, і житлові будинки будуть конфісковані», – каже Захаревич.

«Не пускають додому»

Деякі люди намагалися повернутися на захоплену територію, щоб врятувати своє майно, але окупаційна влада їх не пустила, розповів посадовець.

При фільтрації вони намагаються максимально прискіпуватися
Станіслав Захаревич

«З нашої громади таких жителів було кілька. Жодного не пропустили. При фільтрації вони намагаються максимально прискіпуватися до всього, максимально намагатися знайти щось нацистське чи тому подібне, на їхню думку. І по факту потім людині кажуть: «Вам заборонений в'їзд до РФ на 5 років». І людину просто виставляють. Були сміливці, які намагалися зробити довіреності й передати їх на окуповану територію. Окупанти не визнають довіреності. Вони визнають лише один спосіб – особа має особисто з'явитися до так званої адміністрації Приморської окружної ради або Бердянської ВДА і особисто надати правоустановчі документи на житло або на земельну ділянку, а також паспорт громадянина Росії», – каже Захаревич.

Заборона оренди та грошових переказів

Окупаційна влада відстежує, щоб місцеві жителі, які виїхали з регіону, не могли здавати в оренду свої земельні ділянки, додав посадовець.

«По земельних ділянках – вони залишаються в обробітку тих осіб, в яких вони оброблялися при Україні (при владі України – ред.). Звісно, за умови, що ті особи перебувають на окупованій території. Але окупанти дуже суворо заборонили робити будь-які транзакції, будь-які перерахування чи намагатися заплатити орендну плату переселенцям, які виїхали з окупованої території. З цього приводу, влітку минулого року з так званої адміністрації Приморської окружної ради збирали на півночі громади навіть цілу нараду і сказали, якщо ми дізнаємось, що ви перерахували хоч копійку туди, у вас все конфіскують, а ви опинитесь «на ямі», – розказав він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Позбавляють паїв

На окупованій частині Херсонщини заявили, що місцеві жителі можуть оформити права на нерухомість за російським законодавством до 2028 року. До цього часу з їхнім майном начебто нічого не відбудеться, повідомив керівник управління російської служби реєстрації, кадастру та картографії окупованої частини Херсонської області Василь Романов.

Депутат Генічеської міської ради Юліан Лучко розповів «Новинам Приазов’я», що захоплення земельних ділянок і житла у цьому регіоні почалися відразу після початку окупації.

Напис на паркані в окупованому Генічеську, червень 2022 року
Напис на паркані в окупованому Генічеську, червень 2022 року
Прийшли люди, встановили свою охорону і земля вже почала працювати на загарбників
Юліан Лучко

«Більшість наших земель – це теж була пайова власність. І тому ці паї людей часто дістаються стороннім людям, які до цієї землі не мають жодного стосунку. Захоплення земель та житла почався відразу. Найгарніші підприємства були захоплені, без ніякого переоформлення. Просто прийшли люди, встановили свою охорону і земля вже почала працювати на загарбників. Ця діяльність велася, перш за все, колаборантами, вони знали, що де, що краще. І деякі з них ще вважали, що вони повертають своє. Є ж декілька землевласників, які спочатку ще анексії Криму переховувалися в Криму, а потім повернулися в Генічеський район», – зазначив Лучко.

Із житлом, каже він, така сама ситуація – майно власників, які виїхали, відбирають і заселяють російськими військовими. Цей процес доволі масовий, зазначив депутат. Останнім часом російська окупаційна влада намагається легалізувати ці незаконні процеси, тому й оголошує, що начебто є перехідний період до 2028 року, каже він.

«Окупаційна влада вимагає від мешканців переоформлювати права на майно, згідно з російським законодавствам. Обов'язкова вимога – це те, що у людини є російський паспорт, а також оригінали документів право власності. Я чув про дату 1 січня 2028 року – строк перереєстрації нерухомості. Вони вимагають у людей переоформлення, а якщо немає власника об'єкту нерухомості або землі, то починають користуватися інші люди», – розповідає Лучко.

Приваблива земля біля моря

Депутат Маріупольської міської ради Олександр Лашин зазначив, що у цьому місті є багато земельних ділянок як сільськогосподарського призначення, так і дачних, які розташовані поблизу моря. Вони дуже привабливі для окупаційної влади, вважає депутат.

Маріуполь, січень 2017 року
Маріуполь, січень 2017 року

«Окупанти можуть покласти своє око на всі земельні ділянки, тому що в нас дуже багато і дачних ділянок, дуже багато біля моря наших пансіонатів, місць для відпочинку. Я думаю, що окупанти будуть все це віджимати. З того, що я чую по Маріуполю, що повернулися 1990-і роки і є якісь там бандитські угрупування, які віджимають бізнес і перерозподіляють вплив по району. Тому я думаю, що будуть віджимати все. У нас багато і сільськогосподарських ділянок – висаджували і пшеницю, і кукурудзу. Зараз, я думаю, що на все це буде око окупанта лягати», – зазначив депутат.

Спершу окупанти відбирають майно, яке вціліло і на якому можна заробити, каже Лашин. Оскільки в земельні ділянки потрібно вкладати ресурси, то до них черга дійде дещо пізніше.

Маріуполь, ілюстраційне фото
Маріуполь, ілюстраційне фото

«На них попиту зараз такого великого немає. Я маю надію, що ми до того моменту вже повернемося в наше місто. Якщо це землі біля моря, рекреаційна зона, то можуть побудувати там для відпочинку будівлі –ресторани, кафе або пансіонати. Якщо це земельна ділянка сільгосппризначення, то можуть висаджувати сільгоспкультури та заробляти на цьому гроші. Тому, що у нас дуже родючі землі, і ми бачимо, що біля Маріуполя всі поля були засіяні», – додав він.

Що радять правозахисники?

Директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова нагадує, що будь-які правочини, здійснені на окупованій території, Україна не визнає і визнавати не буде. Право власності визначається лише за українським законодавством.

Олена Луньова
Олена Луньова

«Нічого не змінюється до власників земель, а попередньо для власників житла, які мають майно на тимчасово окупованих територіях України. Людині, яка живе в окупації, прийнятно переоформити або оформити право власності за окупаційним законодавством, адже це може тимчасово принаймні зберегти її право власності. Але, знову ж таки, те, що окупаційна влада сьогодні ухвалила таке рішення, завтра не може означати, що воно буде збережено», – зауважує правозахисниця.

Повертатися в окупацію для того, щоб спробувати убезпечити своє майно від привласнення – ризиковано, каже вона.

Те, що людина спробує навіть в'їхати на окуповані території, не означає, що вона в'їде
Олена Луньова

«Будь-яка людина, яка їде на окуповані території, і навіть на територію Російської Федерації, це потенційно плюс один незаконно ув'язнений, плюс одна особа, яка буде перебувати в незаконному утримані. Те, що людина спробує навіть в'їхати на окуповані території, не означає, що вона в'їде. Те, що вона спробує приїхати переоформлювати це майно, отримати російський паспорт, а потім перереєструвати, це також не гарантовано», – пояснює Луньова.

Якщо російська окупаційна влада відібрала майно, такі випадки краще фіксувати в українських правоохоронних органах, додала експертка. За її словами, вилучення майна на окупованих територіях забороняється міжнародним правом.

«Тому вилучення такого майна не має бути можливим. Втім окупанти впроваджують ті практики, які вже були використані. Вони вже це робили в Криму. Ми вже бачили, як це тривалий час відбувалося, коли у людей відбирали майно, відбирали і житло, руйнували житло або змушували людей продавати за безцінь, передавати свої права власності. Тому що було рішення, що українські громадяни не можуть володіти земельними ділянками, які розташовані в певній зоні на території Криму. Тому ми будемо трактувати як держава Україна, будемо трактувати однозначно ті дії як злочинні. Такі факти треба максимально фіксувати і документувати», – сказала експертка.

  • 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення до України. До цього з 2014 року вона окупувала частину Донбасу та український півострів Крим. У вересні милого року Москва оголосила про анексію чотирьох українських областей, включаючи Запорізьку, які російські військові окупували лише частково. Україна і Захід засудили цю спробу анексії.
  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG