Доступність посилання

ТОП новини

МВФ прогнозує часткове і нерівномірне відновлення економіки в 2021 році


Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва попередила, що припинення заходів, спрямованих на стримування пандемії коронавірусу і зменшення її економічного впливу, може мати серйозні наслідки для світової економіки, повідомляє Reuters.

Крісталіна Георгієва закликала країни інвестувати в зелені проєкти і цифрову інфраструктуру для підвищення продуктивності і підтримки доходів і заявила, що вкрай важливо допомогти країнам з низькими доходами впоратися з важким борговим тягарем, щоб вони могли підтримувати своїх громадян.

«За останні кілька місяців ситуація стала менш важкою, але ми продовжуємо прогнозувати найгіршу глобальну рецесію з часів Великої депресії», – заявила Георгієва в середу на прес-конференції під час щорічних зустрічей МВФ та Світового банку.

«Через дев'ять місяців після початку пандемії ми все ще боремося з темрявою кризи, що забрала понад мільйон життів і повернула економіку назад, що призвело до різкого зростання безробіття, зростання бідності та ризику виникнення втраченого покоління в країнах із низьким доходом», – зазначила вона.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва
Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва

МВФ прогнозує часткове і нерівномірне відновлення в 2021 році і очікує, що зростання світової економіки досягне 5,2%. При цьому організація попереджає, що зберігаються значні ризики, в тому числі нової хвилі зараження вірусом.

«Стійке відновлення економіки можливо тільки в тому випадку, якщо ми переможемо пандемію всюди», – сказала Георгієва, закликавши до тісного міжнародного співробітництва у розробці та поширенні вакцини.

Стійке відновлення економіки можливо тільки в тому випадку, якщо ми переможемо пандемію всюди
Крісталіна Георгієва

За її словами, швидший прогрес в галузі медицини може прискорити відновлення і до 2025 року додати майже 9 трильйонів доларів до світового доходу, що, в свою чергу, може допомогти скоротити розрив між бідними і багатими країнами.

Георгієва сказала, що вкрай важливо продовжувати вживати заходів щодо захисту життів і економічного становища людей, в тому числі за допомогою таких засобів, як кредитні гарантії і субсидування заробітної плати.

«Поквапившись із припиненням допомоги, ви ризикуєте завдати серйозної шкоди самим собі», – сказала вона.

Георгієва повідомила, що МВФ збільшив зобов'язання з кредитування до більш ніж 280 мільярдів доларів, з яких більше третини було схвалено з березня після початку кризи.

За її словами, Фонд надав допомогу 81 країні і продовжив припинення виплати боргу для найбідніших країн. МВФ також вдалося зібрати 21 мільярд доларів від країн-учасниць для надання пільгових позик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG