Доступність посилання

ТОП новини

Онлайн-розваги на карантині: казки Полякової, вечірки, спектаклі і концерти на дивані


Одними з тих, хто страждає від запровадження обмежень через поширення коронавірусу, є сфера культури та розваг. Втім, вони не розгубилися і запропонували людям на самоізоляції дивитися вистави, концерти та виступи онлайн.

У світі навіть з'явився міжнародний онлайн-бар із дещо різкою назвою: «Stay The F*ck Home Bar» – заклад для тих, хто перебуває на самоізоляції вдома.

Суть в тому, що люди спілкуються один з одним в онлайн-кімнатах, можливо за бокалом того, що кожен має в себе вдома. Програма просить доступ до камери та мікрофону, тож кожен має самостійно вирішувати, чи готовий він його надати.

Скріншот з сайту онлайн-бару
Скріншот з сайту онлайн-бару

На сторінці проєкту написано, що це сервіс для тих, кому самотньо в ізоляції під час карантину. Є кімната, де всі говорять англійською, але можна об’єднатися і за іншою мовною ознакою чи «піти» в кімнати-бари із певною тематикою.

А ще у доступі з’являються українські фільми, такі як «Мої думки тихі» та серіал, що підкорив вже багатьох українців, «Спіймати Кайдаша».

Театри

Не встаючи з дивану, можна побачити спектаклі всесвітньо відомих театрів: італійського «Ла Скала», нью-йоркської Метрополітен-опери та багатьох інших.

В Україні теж багато театрів почали проводити онлайн-покази вистав: у театрі імені Івана Франка, в Одеському академічному театрі музичної комедії імені Водяного, у Львівській національній опері, у театрі Лесі Українки, у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету і це далеко не весь перелік.

Тут треба розуміти, що всі трансляції вистав в онлані – це більше благодійні акції та кампанії з моральної підтримки людей у карантині, доходів закладам вони, переважно, не приносять, бо безкоштовні.

Підбірка вистав різних театрів є на спеціалізованому ресурсі Open Theatre. Тут можна побачити сучасні, експериментальні, андеграудні проєкти.

Одним із таких є PostPlayТеатр. На його прикладі розглянемо вплив обмежень на сферу культури.

Відсутність вистав, а значить і коштів, це смерть для такого закладу, розповідає в коментарі Радіо Свобода Ден Гуменний, арт-директор PostPlayТеатру.

«Тому вимушений карантин та неможливість повноцінно працювати ми вирішили перетворити на великий проєкт – проєкт виживання. Ми створили івент у фейсбуці «Театр, який вижив», що триватиме три місяці: березень, квітень та травень. І вчимося роботі в онлайн», – пояснює він.

Зараз на сторінці транслюють записи виступів та перфомансів, раніше і грали наживо без глядачів онлайн-прем’єру «Бенкет під час чуми: простір нового міфу».

Учасники театру не отримують зарплати, але мають гонорари від прокатів та грантів.

«Але нема офлайн проєктів – нема і гонорарів. Тому всі зараз без грошей. Ми повернулися туди, з чого починали 4 роки тому», – розповідає Ден Гуменний.

Благодійний збір коштів допоміг зібрати лише третину суми, необхідної для виживання театру.

«Якщо активним українцям критичний театр потрібен – вони нас підтримають. Якщо ні – то відійдемо в історію. І будемо думати, де у світі ми потрібніші», – резюмує арт-директор та драматург.

При цьому на питання щодо наслідків від карантину Ден Гуменний відповідає, що його непокоїть не так сам карантин, як намагання влади урізати фінансування для сфери культури в цілому. В умовах війни мають бути потужними культура та мистецтво, наголошує він.

Якщо ж карантин не знімуть, і у травні PostPlayТеатр буде виробляти «вуличний» контент

«Транслюватимемо нові перформанси у просторі міста та сайт-специфік вистави», – зазначає Ден Гуменний.

Зірки

Світові і українські зірки влаштовують концерти і розважальні трансляції, переважно, в Instagram. Особливість цих проєктів у тому, що здається, ніби твій кумир співає лише для тебе, звертаючись у камеру свого телефона.

Роббі Вільямс, наприклад, співає наживо для свої підписників у трансляціях у сторіз в Instagram, ці відео люди поширюють і в інших соцмережах

Так само вчиняють й інші світові гурти та артисти: Coldplay, Джастін Бібер, Ентоні Хопкінс грає на фортепіано

Українські зірки теж спілкуються із глядачами онлайн.

Так, співачка Оля Полякова щодня читає наживо казки разом із двома доньками. Між тим, вона порушує теми спілкування з дітьми на карантині, бо часом сімейні дискусії в родині Полякових відбуваються у прямому ефірі.

Співають наживо для своїх підписників Hardkiss, Злата Огнєвіч, співак Меловін, гурт O.Torvald і багато інших музикантів

Спеціалізовані музичні канали, як наприклад «СЛУХ» та їхній проєкт «Карантин LIVE»​ транслюють концерти різних виконавців.

А такі канали, як MEGOGO LIVE Україна, в режимі онлайн транслюють, як артисти готують їжу вдома через відеозв’язок.

Концерти – це основний заробіток музикантів, тож музичні канали пропонують їх підтримати: хоча б не вимагати назад гроші за придбані квитки, адже концерти переносяться на осінь.

Клуби

А от нічні клуби та розважальні заклади створюють для своєї аудиторії настрій завдяки трансляціям діджейських сетів наживо.

Це теж не приносить бізнесу доходів, хіба що витрат дещо більшає.

Марія Наумова керує двома невеличкими розважальними закладами у Києві. В себе на сторінці вона розповідає, що такі стріми зараз потребують чималих зусиль, втім, завдяки ним вдається привертати увагу до волонтерських ініціатив.

Онлайн-трансляції робили і раніше, але з просвітницькою метою для електронних музикантів, розповідає в коментарі Радіо Свобода Марія Наумова.

«На мою думку, нам трішки легше, ніж сітьовим або великим закладам. В нас набагато менша порівняно з ними команда, і вона ставиться із розумінням до ситуації. На жаль, ми не можемо зберегти заробітну платню, але усвідомлюємо, що наша головна задача – зберегти робочі місця на майбутнє і використати час перерви для підвищення ефективності бізнесу», – пояснює власниця закладу.

Якоїсь ідеї щодо перепрофілювання клубу або бару до нових карантинних умов у власників поки немає, тож поки працюють на тих ресурсах, які є в наявності.

«Продовжуємо розвивати освітню програму і використовувати ресурс для допомоги країні в сьогоднішніх умовах: допомагаємо збирати кошти для лікарняного приладдя, готуємо безкоштовні обіди тощо. І чекаємо», – зазначає Марія Наумова.

Серед розваг, які можна знайти в онлайні, є і фітнес-тренування, і приготування їжі, а ще ігрові платформи б’ють всі рекорди за відвідуваністю.

Та якщо для онлайн-сервісів такий світовий розклад означає отримання додаткових доходів, то для офлайн-закладів – це важкий період випробувань та експериментів.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG