Доступність посилання

ТОП новини

«Понаїхали у Крим»: їх видно неозброєним оком ‒ Ільмі Умеров


Прапор України на машині в Судаку, архівне фото
Прапор України на машині в Судаку, архівне фото

Після анексії Криму на півострів стали масово переїжджати жителі сусідньої Росії. Однак реальна їх кількість, на тлі відомостей офіційної російської статистики, викликає суперечки, домисли та чутки.

За спостереженнями заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, кількість мігрантів у Криму помітно зросла.

Велику кількість тих, хто «понаїхав», видно неозброєним оком
Ільмі Умеров

«Суб’єктивно кількість мігрантів дуже помітна. Автомобільний рух у Сімферополі перетворився на суцільну тисняву. До того ж, багато жителів Криму купили дешеві автомобілі. Велику кількість тих, хто «понаїхав», видно неозброєним оком. Причому серед цієї категорії зустрічаються люди, які приїхали як із різних регіонів Росії, так і з деяких регіонів України, переважно південно-східних, зокрема з окупованих частин Луганської та Донецької областей. Деяка частина з приїжджих ‒ це «запрошені» або «відряджені» на роботу. Сюди входить і держслужба (чиновники, правоохоронці), і всілякі будівельники: практично всі підряди на тендерах дістаються стороннім фірмам, багато з яких приїжджають цілими колективами. Ну й, звичайно, почали приїжджати пенсіонери ‒ провести залишок життя в теплому краї. Додайте сюди військовослужбовців, які намагаються мілітаризувати весь Крим, перетворюючи його на суцільну велику військову базу», ‒ поділився з Крим.Реалії своїми спостереженнями Умеров.

Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

На його думку, російська влада намагається приховати справжню кількість осіб, які переїхали до Криму.

Ми наполягатимемо при деокупації Криму: всім, хто оселився в Криму після березня 2014 року, доведеться виїхати
Ільмі Умеров

«Кількості споруджуваних дитячих садків і шкіл, чим дуже люблять хвалитися окупанти, не вистачить навіть на кількість тих, хто «понаїхав». Влада ж знову говоритиме: «Їх там немає». А ми наполягатимемо при деокупації Криму: всім, хто оселився в Криму після березня 2014 року, доведеться виїхати. А тепер спробую назвати цифри. З весни 2014 року виїхали з Криму під різним приводом приблизно 60–65 тисяч осіб. А заїхали на постійне проживання близько 500–800 тисяч осіб, більшість із яких Росія постарається «забути» й «залишити» у Криму. Ще раз повторюю: це суб’єктивна моя думка. Жодних офіційних або неофіційних джерел я не використовував. Просто я стверджую: «іхтамнєти» в Криму є, їх багато», ‒ наголосив Ільмі Умеров.

Підтверджує слова заступника голови Меджлісу й активістка руху «Вільний Крим» Еміне Ібраїмова.

«Кримська статистика як при СРСР: один пишемо ‒ два в умі. Росіяни їдуть і їдуть, будинки для них будують і будують. Сам особисто мені Михайло Шеремет (колишній заступник голови російського уряду Криму ‒ ред.) говорив, що будинок у нашому дворі зводять для росіян, тому що багато людей приїжджають. Це було, коли він приїхав говорити з нами з приводу нашого обурення, що біля нашого будинку почали зводити нову багатоповерхівку, що зовсім не відповідало генпланові. Питати треба дітей у школах, звідки вони приїхали. Ніколи не було двох змін у школах, а тепер ‒ у багатьох. Та й за вимовою можна легко визначити, що досить багато приїхали до Криму. Дитсадків стільки не було, черга була меншою, а зараз набудували, і тільки перед школою діти потрапляють до садочка, матусі ж скаржаться, що приїжджим ‒ позачергово. І крематорій збудували, бо стільки померлих, що ховати вже ніде!» ‒ повідомила Крим.Реалії активістка.

Еміне Ібраїмова
Еміне Ібраїмова

За інформацією архітектора Ольги Вечер, у Криму будується велика кількість житла, що побічно свідчить про значне збільшення кількості населення півострова.

«Навіщо набудували в Сімферополі житла як за останні 20 років, якщо населення міста не збільшилося? Навіщо Аксьонов (фактичний голова російського уряду Криму Сергій Аксьонов ‒ ред.) закликає будувати на Південному березі Криму сотні тисяч метрів житла, якщо населення Ялти не збільшується? Але водночас звідусіль іде інформація, що масово переїжджають із Сибіру, з півночі (сусідньої Росії ‒ ред.). Поки об’єктивною інформацією не володію», ‒ зазначила в коментарі Крим.Реалії архітектор.

Не вірить російській статистиці в цьому питанні й кримськотатарський громадський активіст Нурі Бейтулаєв.

Населення Криму за час його перебування «в Росії», напевно, вже подвоїлося
Нурі Бейтулаєв

«Якщо сліпо вірити опублікованим ними цифрам, то ми вже на підході до широко розкритої для нас брами раю. Після «приєднання» Криму до Росії в ній прокинулася величезна кількість «патріотів Криму», які почали активно переселятися до Криму, щоб його врятувати не тільки від «бандерівщини та фашизму», а й від «згубного впливу» Європи, ісламу й так званих «америкосів»… З цих причин населення Криму за час його перебування «в Росії» (під російською окупацією – ред.), напевно, вже подвоїлося», ‒ розповів Крим.Реалії громадський активіст.

Журналіст і громадський активіст із Ялти Борис Космач також відзначає збільшення кількості мігрантів у Криму.

«Я не дивився й не знаю точну статистику, але, за моїми спостереженнями, на вулицях і будівництві помітно побільшало людей із країн зі спрощеною міграцією в Росію. А щодо того, що офіційні цифри відрізняються від реальних, то це цілком можливо, адже не всі мігранти стали на облік, напевно, не враховували сезонних», ‒ зазначив у коментарі Крим.Реалії ялтинський громадський активіст.

Активіст із Керчі Георгій Аксьонов розповів Крим.Реалії, що багато росіян, які приїжджають до Криму, згодом вирішують залишити півострів.

«Зустрічав одного таксиста з Владивостока, який шкодував, що приїхав до Криму. Знаю від севастопольських друзів, що наприкінці 2014-го й у 2015 році був великий приплив людей із материка (з сусідньої Росії ‒ ред.) до Севастополя, але високі ціни на житло, відсутність нормальної роботи та інші причини, серед яких головна ‒ тотальна корупція, змусили декого повернутися назад», ‒ повідомив керченський активіст.

Про те, що багато приїжджих до Криму їдуть з півострова, в коментарі Крим.Реалії також зазначив громадський активіст Васві Абдураїмов.

Жодних політичних, економічних, соціально-культурних або будь-яких інших умов, які роблять Крим привабливим і перспективним для міграційного приросту, сьогодні не існує
Васві Абдураїмов

«За моїми спостереженнями, реальна кількість населення (Криму ‒ ред.) якщо й виросла, то ненабагато. Жодних політичних, економічних, соціально-культурних або будь-яких інших умов, які роблять Крим привабливим і перспективним для міграційного приросту, сьогодні не існує. Розвитку немає, реальної економіки немає, роботи немає, банків немає, нормального зв’язку немає, комунікацій немає… Натомість у надлишку є корупція, правове беззаконня, управлінський хаос і повна імпотенція влади. Додайте до цього міжнародну ізоляцію ‒ виходить повний глухий кут. До такого Криму люди їдуть тільки у відрядження або ж звідти, де ще гірше, ніж у Криму», ‒ розповів громадський активіст.

Васві Абудраїмов
Васві Абудраїмов

Згоден із думкою про невисокий приріст населення півострова й активіст Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін.

Більша частина приїжджих у Криму ‒ це військовослужбовці та їхні родичі, співробітники МВС і ФСБ Росії
Леонід Кузьмін

«Це один із випадків, коли погоджуся з «Кримстатом». У Криму дійсно є приріст населення через міграцію з боку Росії. Особисто я спостерігати це явище став з початку навчального 2014/2015 року. Більша частина приїжджих у Криму ‒ це військовослужбовці та їхні родичі, співробітники МВС і ФСБ Росії з родичами, частково чиновники та люди, які вибрали для постійного місця проживання Крим. Яка кількість ‒ говорити важко, але думаю, що це не та кількість людей, яка може якось вплинути на загальну статистику», ‒ зазначив активіст.

Леонід Кузьмін
Леонід Кузьмін

Дізнатися деталі офіційної російської статистики вирішив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров.

«Питання про зростання населення Криму через приїжджих часто звучить і в побуті, і на зустрічах громадських активістів та правозахисників. Тому я надіслав відповідний запит (у російський «Кримстат» ‒ ред.)», ‒ повідомив Крим.Реалії правозахисник.

Абдурешит Джеппаров
Абдурешит Джеппаров

Судячи з отриманої відповіді «Кримстату», міграційний приріст населення Криму за останні три роки склав лише 2696 осіб.

Дані «Кримстату» про міграційний приріст населення Криму
Дані «Кримстату» про міграційний приріст населення Криму

У матеріалі використовується термінологія, вживана на окупованому Росією півострові

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG