Доступність посилання

ТОП новини

Псевдосенсації зчиняють «бурю», а щодо важливої Кримської декларації США немає резонансу – Щербак


Майк Помпео свідчить перед комітетом з міжнародних відносин Сенату у Вашингтоні, США, 25 липня 2018 року
Майк Помпео свідчить перед комітетом з міжнародних відносин Сенату у Вашингтоні, США, 25 липня 2018 року

Сполучені Штати на офіційному рівні закріпили невизнання анексії Криму Росією. Державний департамент оприлюднив Кримську декларацію, якою відкидає претензії Кремля на український півострів. Цей важливий документ схожий до Декларації Веллеса, що в 1940 році засудила та відкинула окупацію країн Балтії з боку СРСР. Та чи оцінила Україна значення цього кроку з боку США?

Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму. Про це заявив державний секретар США Майк Помпео, презентуючи Кримську декларацію.

«Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і квітучий світ, ми повинні підтримувати нашу відданість міжнародному принципові рівності суверенних держав та поважати їхню територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, негідну великої держави, і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», – зачитав він із тексту декларації.

США приймають Кримську декларацію, аналогів якій не було з 1940 року – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Водночас держсеркретареві США довелось коментувати на слуханні в комітеті Сенату з міжнародних питань зустріч у Гельсінкі очільника Білого дому Дональда Трампа та глави Кремля Володимира Путіна. Йдеться саме про ті переговори, після яких президента США звинуватили у надто лояльному ставленні до Росії і після яких українське питання навіть пролунало.

Помпео заявив, що не бачить нічого крамольного в тому, що Трамп та Путін мали приватну зустріч. Президент США має чітке уявлення про вплив російської влади на американські вибори, додав Помпео. Що ж стосується України – економічні санкції проти Москви діятимуть, «поки територіальна цілісність України не буде відновлена». А анонсовану на осінь зустріч Трампа з Путіним вирішили перенести на наступний рік, сказав він.

Доленосна чи «доленосна» декларація?

Пожвавлення уваги США до українського питання в Кремлі не могли пропустити. Знаємо ми ціну цим «доленосним деклараціям», написала у фейсбуці речниця МЗС Росії Марія Захарова, натякаючи на непослідовність Америки.

«Адже Спільний план дій щодо іранської ядерної програми і Паризька кліматична угода теж нещодавно були офіційною політикою США. Особисто Обама так вирішив. А потім Трамп узяв і перевирішив», – додала вона.

А от українське зовнішньополітичне відомство привітало Кримську декларацію і назвало її «рішучими діями США».

«Ця декларація підтверджує постійність політики США у питанні поваги до суверенітету і територіальної цілісності. Так само, як і в Декларації Веллеса 1940 року, Сполучені Штати Америки послідовно підтримують основоположний принцип міжнародного права ex injuria jus non oritur («закон не постає з несправедливості» – ред.)», – мовиться в заяві МЗС України.

Голова комітету Верховної Ради з закордонних справ Ганна Гопко висловила сподівання, що Кримська декларація стане «поштовхом для консолідації зусиль для запуску платформи для деокупації Криму».

Важливо, щоб Захід дотримувався спільної позиції в цьому питанні, додала вона.

«Російська Федерація всіляко намагається розвалити солідарність та єдність Заходу, зіграти на прагматичних інтересах. Тому нам потрібна єдність, реальні подальші зміни, продовження реформ в секторі безпеки та оборони, ріст економіки та інновації. Одним словом, працювати натхненно для України, не скиглячи, щоденно», – вважає Гопко.

Яке значення має Кримська декларація?

Та поза цими офіційними позиціями – Кримська декларація майже не викликала резонансу серед українців.

«Мені прикро, що у нас зчиняється буря в склянці води щодо будь-яких дурниць, сказаних необачно, щодо псевдосенсацій. А от щодо цієї суперновини – ні. Я б її назвав найсерйознішою заявою США за 2018 рік. Не можу зрозуміти, чому там мало відгуків», – коментує Радіо Свобода екс-посол України в США Юрій Щербак.

Те, що Державний департамент прирівняв Кримську декларацію до Декларації Веллеса – це потужний сигнал, каже Щербак. Для міжнародної спільноти півострів назавжди залишиться українською територією, незалежно від того, скільки років знадобиться на те, щоб його повернути, каже американіст.

«Але важливо й те, що ця декларація недаремно з’явилась після саміту Трампа і Путіна, який навіть в Україні викликав багато сумнівів. Які наслідки, чи не були зраджені інтереси України, чи не було потаємних угод? І от декларація свідчить про позицію США: Крим ніколи не стане російським», – додає Щербак.

Добре, що США оприлюднили Кримську декларацію – це засвідчило, що Білий дім не змінюватиме політики щодо України, вважає експерт з питань міжнародної безпеки, американіст Олександр Потєхін. Та важливий момент, каже він: чи прискорює це повернення Криму Україну?

«Думаю, на жаль, про це не йдеться. Аналогії з анексованими країнами Балтії нам не можуть надавати багато оптимізму. Потрібні якісь дуже масштабні зміни в Росії, і, можливо, в світі в цілому, щоб росіяни вирішили, що Крим треба повертати», – каже Потєхін.

Голова відділу ОБСЄ та відділу східної безпеки МЗС Польщі Домінік Янковський

Декларація Веллеса – заява, яку проголосив 23 липня 1940 року тодішній заступник державного секретаря США, а на час проголошення виконувач обов’язків держсекретаря Самнер Веллз (радянська традиція пойменувала його «Веллесом» чи «Уеллесом»). У ній США засудили окупацію Радянським Союзом Естонії, Латвії і Литви, здійснену в червні 1940-го, і задекларували відмову визнавати цю агресію. Така політика США не змінювалася півстоліття протягом усього існування СРСР, аж до відновлення незалежності трьох держав Балтії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG