Доступність посилання

ТОП новини

«Масандра» – нова «цяцька російських олігархів»


Український бренд, схоже, віддадуть російським олігархам. Влада Криму, підконтрольна Кремлю, внесла відому «Масандру» до переліку об’єктів, які цьогоріч підготують до приватизації. Хто претендує на виноробний комбінат, що увійшов до Книги рекордів Гіннеса? І чому 4 тисячі гектарів виноградників у Криму, а це більше ніж площа Броварів, віддають російському бізнесу?

Унікальну виноробню продають за безцінь у Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:05 0:00


До плану приватизації 2020 року «Масандру» вніс парламент Криму, підконтрольний Росії. Пресслужба парламенту написала про це одне речення.

«За рішенням народних обранців, для приватизації цьогоріч буде підготовлене майно ДУП РК виробничо-аграрне об'єднання «Масандра»

Найбільший виноробний комплекс Криму оцінили у 627 мільйонів рублів – це, приблизно, дев’ять мільйонів доларів.

Ціна максимально занижена – вважає колишній гендиректор «Масандри» Микола Бойко. Він очолював підприємство 29 років, у 2015 вимушено полишив Крим, зайнявся виноробством на материковій України.

Микола Бойко, гендиректор «Массандри» (1987–2015)
Микола Бойко, гендиректор «Массандри» (1987–2015)

«Якщо ми візьмемо сьогодні чотири тисячі гектарів виноградників – це 400 тисяч соток. А сотка в Криму коштувала і 10 тисяч доларів, і 20, і 25, і 50. Тому цифри, які там крутяться – це зовсім іншого порядку. Це було в 2000-х роках і там фахівці Рескомзема Криму оцінювали вартість землі в Криму. І там виноградники «Масандри» були оцінені в 6,3 мільярда євро. Це не обладнане і не облаштоване».

«Масандра», листопад 2016 року
«Масандра», листопад 2016 року

Визначити вартість «Масандри» не можливо. Це все одно що світовий музей оцінювати, каже сомельє Дмитро Сидоренко.

Дмитро Сидоренко, засновник асоціації сомельє України
Дмитро Сидоренко, засновник асоціації сомельє України

«Це цінність, яку неможливо оцінити якимись грошима. Все-таки, вона має дуже велике світове значення. Ермітаж, або історична спадщина, як ми говоримо, піраміди Хеопса», – пояснює Сидоренко.

Зараз кримська «Масандра» – це дев’ять окремих виноробних господарств на південному узбережжі півострова, 4 тисячі гектарів виноградників – це більше площі Борисполя, і 6 тисяч робочих місць. Але головний скарб «Масандри» в її підвалах – вважає генеральний директор «Укрвинпрому» Володимир Кучеренко.

Володимир Кучеренко – голова «Укрвинпрому»
Володимир Кучеренко – голова «Укрвинпрому»

«Масандрівський підвал – енотека є надбанням Книги рекордів Гіннеса, в якій знаходиться понад 1 мільйон пляшок. Лише масандрівські вина продавалися на аукціонах Сотбі. Це порядку 250 золотих медалей, 6 гран-прі, кубків і тому подібне», – каже Кучеренко.

У 2015-му в підвали «Масандри» спускались Володимир Путін і експрем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі. Політики розпили колекційну пляшку «Херес-де-ла-Фронтера».

Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін у Криму (2015)
Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін у Криму (2015)

Вину 245 років, його приблизна вартість 100 тисяч доларів за пляшку! Керівництво «Масандри» списало розпитий раритет за 44 рублі 17 копійок. Кому дістанеться безцінна винна колекція й унікальні виноградники поки що достеменно невідомо.

Кому дістанеться «Масандра»?

Російські журналісти називають прізвища бізнес-омбудсмена Росії Бориса Титова, ексміністра сільського господарства Росії Олександра Ткачова і президента «Сбербанка» Росії Германа Грефа. Саме останнього російські та кримські ЗМІ вважають фаворитом на українську «Масандру».

Герман Греф, президент «Сбербанка» Росії
Герман Греф, президент «Сбербанка» Росії

У пресслужбі «Сбербанка» нам не підтвердили, але й не спростували зацікавленість у приватизації «Масандри»: ​«Ми утримаємося від коментарів».

Кому саме з росіян дістанеться «Масандра» не важливо, переконана політологиня із Криму Євгенія Горюнова. Вона вважає, що українська виноробня стане престижною цяцькою в руках олігарха.

Євгенія Горюнова, політологиня з Криму
Євгенія Горюнова, політологиня з Криму

«Ви знаєте як це буде престижно, для цієї людини. Це, фактично, я не знаю, як Мону Лізу мати у себе вдома. Тобто, це престиж, це людина може похвалитися, ось приїде до нього Путін, а він йому раз і пляшечку колекційного вина», – пояснює Горюнова.

Влада Криму, підконтрольна Кремлю, відібрала українську «Масандру» одразу після анексії. Від 2014 виноробня під санкціями ЄС, а від 2015 – США. Продавати свою продукцію в Європу «Масандра» не може, брати участь у престижних міжнародних конкурсах теж.

Не та вже «Масандра» що колись...

Вина «Масандри» втрачають в якості. Про це Миколі Бойку розповів його товариш – лікар із Криму. Сам ексгендиректор каже запевняє, що принципово не пив «Масандри» від 2015 року.

Завод «Масандра»
Завод «Масандра»

Взяв пару-трійку пляшок «Масандри», вилив в каналізацію і сказав, що я змінюю свої погляди на якість і продукцію «Масандри» і пити її не буду
Микола Бойко

«Колись, після важкого робочого дня, щось було з операціями пов'язано, вирішив розслабитися трошки, взяв пару-трійку пляшок «Масандри», вилив в каналізацію і сказав, що я змінюю свої погляди на якість і продукцію «Масандри» і пити її не буду. І таких багато, але у мене немає можливості апелювати особистими категоріями, я не смакував це вино. Не пив принципово» – розказав колишній директор «Масандри» Микола Бойко.

Сучасне керівництво «Масандри» вихваляється поставками до Китаю – країни, де вино напій наразі все ще не дуже популярний. Інша гордість – випуск лімітованої серії до 75-річчя перемоги у Другій світовій війні зі Сталіним на етикетці.

Серія до 75-річчя перемоги у Другій світовій війні
Серія до 75-річчя перемоги у Другій світовій війні

Після анексії Криму Росією в 2014 році «Масандра» збільшила обсяги виробництва сухого вина. Це світовий тренд кажуть винороби. Але є й інша причина, переконаний Микола Бойко.

Не всі можуть дозволити і за ментальністю, і за розумінням, і економічно тримати виноград до такого ось стану 29-30 відсотків цукру
Микола Бойко

«Не всі можуть дозволити і за ментальністю, і за розумінням, і економічно тримати виноград до такого ось стану 29-30 відсотків цукру і з нього робити ці шедеври типу Мускату білого Червоного Каменя. Навіщо? Ми ж можемо до 20 дотримати, зробити сухе, продати його і ось так набагато швидше все зробити».

Що залишилось у знаменитих підвалах тепер – не відомо. У 2015 «Масандра» провела розпродаж унікальних колекційних вин. Раритети могли вивезти до Росії, припускає український сомельє Дмитро Сидоренко.

Енотека «Масандри»
Енотека «Масандри»

Деградація після анексії

Російська приватизация – це смерть для української «Масандри» – вважає політичний експерт Євгенія Горюнова. Політологиня з Криму помітила як винний комбінат деградує після 2014.

Не взяли гітлерівці – візьмуть російські окупанти
Євгенія Горюнова

«Гітлерівці не чіпали, але те, що не взяли гітлерівці – візьмуть російські окупанти. У такі важкі роки Горбачовського сухого закону «Массандра» вижила, у важкі 1990-ті роки «Массандра» вижила. Ось прийшли росіяни і від «Масандри» нічого не залишилося», – каже Горюнова.

«Масандра» була бажаною для бізнесменів завжди, і до анексії теж – розповідає її колишній гендиректор Микола Бойко.

Микола Бойко – гендиректор «Масандри» (1987—2015)
Микола Бойко – гендиректор «Масандри» (1987—2015)
Дайте нам 46 гектарів виноградників і ми побудуємо тут Монте-Карло
Микола Бойко

«Це було за всіх, практично, президентів, за яких ми жили. Але жоден з них не дав відмашку, щоб йти цим шляхом. Були чиновники досить високі, які і в Криму, так і в Києві, які приходили з цими пропозиціями і до Ющенка Віктора Андрійовича і до Леоніда Даниловича (Кучми) і вони відмахувалися від цього. Аргументи, які висували перед Леонідом Даниловичем – це дайте нам 46 гектарів виноградників і ми побудуємо тут Монте-Карло. Тут будуть семизіркові готелі, тут будуть ігри, тут буде все, ми озолотимо Україну! І він не пішов на це», – пригадує Бойко.

Завод «Масандра», травень 2020
Завод «Масандра», травень 2020

У 2009 президент Віктор Ющенко, аби зберегти цілісність унікального майнового комплексу, надав національний статус «Масандрі».

Підприємство перейшло у стовідсоткову власність української держави.

Після анексії Криму «Масандру» передали Управлінню справами президента Росії. Торік тодішній прем’єр Дмитро Медвєдєв своїм розпорядженням перевів виноробню у власність підконтрольної Москві Республіки Крим. Тепер, схоже, наступний крок – продаж «Масандри».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Євчин

    Починав роботу спортивним кореспондентом у 2006 році. Після 2014-го став журналістом-міжнародником. Від 2018-го працюю у редакції телевізійного проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії», зараз – ведучий телепроєкту. 

XS
SM
MD
LG