Доступність посилання

ТОП новини

Що утримує Захід разом? Безпекова конференція у Мюнхені: зустріч на тлі посиленої напруги


На 56-ій Мюнхенській конференції з питань безпеки, яка проходить з 14 по 16 лютого, збираються президенти, прем’єр-міністри, міністри закордонних справ, представники бізнесу та міжнародних організацій з різних країн світу. Зустріч проходитиме на тлі посиленої напруги у світі.

На цьогорічний Мюнхенській конференції з питань безпеки світові лідери збираються для того, щоб обговорити ключові питання світового політичного порядку денного, які потребують спільних рішень.

«У нас більше криз, серйозніших криз, більше жахливих подій, ніж можна насправді уявити», – заявив напередодні зборів керівник Мюнхенської конференції Вольфґанґ Ішинґер.

Вольфґанґ Ішинґер
Вольфґанґ Ішинґер

«Мюнхенська конференція з безпеки – це, з великим відривом, найважливіша глобальна конференція з питань міжнародної і безпекової політики», – наголосив професор Harvard Kennedy School Ніколас Бернс.

Що не так з Заходом

Щорічна доповідь, яка виходить напередодні конференції та визначає її основний «тон», звертає увагу, що зустріч відбуватиметься на тлі дедалі меншої орієнтації світу на Захід.

Ідея у тім, що і світ, і західні держави дещо вагаються у їхніх цінностях та спільному стратегічному напрямку. Дехто вбачає загрози з боку «ліберального інтернаціоналізму». Серед таких називають наприклад, угорського лідера Віктора Орбана. Тоді як інші – «в піднесенні неліберальних ідей та в поверненні до націоналізму». Тож в центрі уваги будуть основні цінності та мета Заходу.

«Протягом останніх десятиліть відповідь на питання про те, що саме тримало Захід разом, була досить зрозумілою: прихильність до ліберальної демократії та прав людини, до ринкової економіки та до міжнародної співпраці у міжнародних інституціях», – йдеться у звіті.

«Сьогодні ж значення Заходу знову дедалі більше піддають сумніву», – наголошує документ.

«Основним викликом буде домовитися про спільний трансатлантичний або більш широкий західний підхід, як демонструють постійні труднощі у взаємодії з Росією, Китаєм чи Іраном», – зауважують автори звіту.

Виклики різні, і їх чимало

Міжнародні оглядачі наголошують, що нинішній рівень міжнародної напруженості перевищує ті, які можна було спостерігати протягом минулих років.

Конференція відбувається на тлі протиріч у політиці стосовно Ірану та заяв президента США Дональда Трампа, який вимагає від європейських партнерів збільшити витрати на оборону та, таким чином, знизити цей тягар для американських платників податків.

Очікується, що Помпео та глава оборони США Марк Еспер, зустрінуться з президентом Афганістану Ашрафом Гані у кулуарах конференції. Дехто припускає, що це може стати найбільшою подією цьогорічної конференції. Є надія, що на мирних переговорах щодо Афганістану може бути досягнутий прогрес: існує інформація, що США і «Талібан», можливо, вже близькі до угоди.

Вольфґанґ Ішинґер напередодні зустрічі говорив про держави Близького сходу, розвалені війною, заявивши, що він «глибоко стурбований» з приводу «невдачі, [міжнародної спільноти] яку не можна пробачити» щодо Сирії, і висловив розчарування тим, що мирний план щодо Лівії, нещодавно укладений у Берліні, так і не досяг своєї мети.

Серед занепокоєнь також питання єдності не лише між Європою та США, але також і всередині самого ЄС на тлі «брекзиту» та зростання неліберальних рухів та націоналізму.

Я хочу продемонструвати на @MunSecConf що, як сказав Марк Твен, «новини про припинення трансатлантичного партнерства трохи перебільшені». Дякую, @SecPompeo, @DeptofDefense та інші за те, щоб допомогли зрозуміти важливу присутність у США на # MSC2020

Росія і Україна

Як зазначив напередодні початку конференції відомий американський політолог Іян Бреммер, темою конференції також стане і пошук спільного для Заходу порядку денного щодо Росії.

«Що ми думаємо про Росію? У минулому саме на Мюнхенській конференції офіційно набула чинності угода СНО, коли Лавров і Гілларі Клінтон обмінялись ратифікаційними грамотами щодо договору. Тут також Путін критикував Захід і говорив про розвал очолюваного США світового порядку», – зауважив Бреммер у відеокоментарі, оприлюдненому у твітері.

Таким чином дії Росії щодо України, зокрема підтримка сепаратистів на сході України продовжують залишатися обговорюваною темою у світі.

До Мюнхена має приїхати і президент України Володимир Зеленський.

«У межах конференції президент виступить на окремій сесії, присвяченій Україні, а також проведе двосторонні зустрічі з лідерами іноземних держав», – повідомляє сайт президента України.

Серед глобальних тем, які також планують обговорити – поширення смертельного коронавірусу, розвиток технологій 5G та ядерна зброя.

Серед цьогорічних учасників конференції – президент Франції Емманюель Макрон, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, державний секретар США Майк Помпео, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, голова МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф. Також буде присутній засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберґ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG