Доступність посилання

ТОП новини

Прес-служба Джемілєва: закон про права депортованих не працює


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв заявляє, що закон про відновлення прав депортованих осіб не працює.

Прес-служба уповноваженого опублікувала на своїй сторінці Facebook дані експерименту, який провели цього літа.

У рамках експерименту працівник відділу забезпечення діяльності уповноваженого розпочав процедуру отримання статусу особи, депортованої за національною ознакою, на своє ім’я.

«Три місяці минули. Міністерство соціальної політики ухвалило позитивне рішення за заявою, зареєстрованому від імені нашого співробітника. Але, незважаючи на це, бланк посвідчення управлінню праці та соціального захисту не надали. Тому отримати посвідчення тоді нам не вдалося. Минув ще місяць – посвідчення так і немає. Як нам повідомили, відповідні бланки посвідчень ще не виготовлені », – йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби Джемілєва, на підготовку посвідчень у державному бюджеті були передбачені кошти.

У квітні 2014 року Верховна Рада ухвалила закон «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». Закон визначає, що депортованою визнається особа, яка набула громадянства України і належить до осіб кримськотатарського народу, представників інших національностей (громадян колишнього СРСР), які були насильницьки переселені за національною ознакою на спецпоселення, згідно з рішенням органів держвлади колишнього СРСР або союзних республік із місць постійного проживання, що є територією сучасної України.

Закон також визнає депортованими осіб, які народилися в сім’ях депортованих до моменту їх повернення в місця постійного проживання.

XS
SM
MD
LG