Доступність посилання

ТОП новини

Колекція предметів мистецтва Абрамовича не потрапила під санкції – дослідження


 Роман Абрамович та його колишня дружина лише станом на 2018 рік володіли колекцією предметів мистецтва загальною вартістю $962 млн
Роман Абрамович та його колишня дружина лише станом на 2018 рік володіли колекцією предметів мистецтва загальною вартістю $962 млн

Російський мільярдер Роман Абрамович та його колишня дружина Дар’я Жукова лише станом на 2018 рік володіли колекцією з 369 предметів мистецтва загальною вартістю $962 млн, з’ясували журналісти видання «Важные истории» та The Guardian, вивчивши файли кіпрського бізнес-реєстратора MeritServus.

У колекції десятки шедеврів: Френсіс Бекон, Пабло Пікассо, Люсьєн Фрейд, Альберто Джакометті, Клод Моне, Рене Магрітт та інші.

Предмети мистецтва були у власності офшорної компанії Seline-Invest, що розташована на острові Джерсі. Її, у свою чергу, контролює заснований Абрамовичем кіпрський траст Ermis Trust Settlement.

На початку 2021 року після розлучення Абрамович та Жукова поділили бенефіціарні частки в трасті навпіл, а за три тижні до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Абрамович поступився колишній дружині 1%, і співвідношення часток стало 51% на 49%. Як наголошує видання «Важные истории», у деяких країнах ця схема дозволяє знизити ризик арешту активів, якщо бенефіціар 49% потрапить під санкції.

Згодом Євросоюз та Великобританія застосували санкції щодо Абрамовича. Його активи були заморожені, але колекція шедеврів світового мистецтва виявилася поза обмеженнями.

Читайте також – ЗМІ: Абрамович на початку 2022 року більшість своїх активів передав дітям

Роман Абрамович перебуває під санкціями США, Євросоюзу, Великобританії та Канади.

XS
SM
MD
LG