Доступність посилання

ТОП новини

Акція на підтримку журналістів: до ГПУ принесли відро з пробитим дном


Активісти вимагали заборонити слідчим виконувати ухвалу, що дає право на дані про дзвінки та повідомлення журналісток Наталки Седлецької (ліворуч на фото) та Крістіни Бердинських
Активісти вимагали заборонити слідчим виконувати ухвалу, що дає право на дані про дзвінки та повідомлення журналісток Наталки Седлецької (ліворуч на фото) та Крістіни Бердинських

Під будівлею Генеральної прокуратури у Києві 7 вересня зібралися журналісти та небайдужі містяни. Вони протестували проти втручання у приватність журналістки, головної редакторки спільного проекту Радіо Свобода й каналу «UA:Перший» Наталки Седлецької та журналістки видання «Новое Время» Крістіни Бердинських.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, громадяни вимагають відповіді від Юрія Луценка та Генпрокуратури щодо втручання у приватність журналісток.

Також від Луценка вимагають заборонити слідчим виконувати ухвалу суду, яка дозволяє вимагати від мобільного оператора «Київстар» дані щодо журналісток.

Організатори акції принесли до будівлі відро із пробитим дном. Один із організаторів акції, громадський активіст Владислав Грезєв пояснив, що це метафора.

«У відра немає дна – це чергове свідчення того, що Генеральна прокуратура пробиває його щоразу все більше й більше і кінця-краю цьому немає. Насправді Генпрокуратура має займатися дуже багатьма важливими для країни речима і точно не працювати проти журналістів, які якраз викривають корупцію і працюють в інтересах людей», – зауважив Грезєв.

На питання журналістів, чи очікує він на реакцію Генпрокуратури, активіст відповів негативно, проте висловив сподівання, що позицію громадськості врахують ті, хто може мати вплив на ГПУ.

Читайте також: «Активісти про справу Седлецької: дії прокурора і судді мають стати предметом дисциплінарного розгляду​»

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, у якій засудила тиск на Наталку Седлецьку.

На тому, що українська влада має поважати право журналістів на конфіденційність джерел, також наголосили у ОБСЄ та платформі Ради Європи.

Також ЄС та США висловили побоювання, що подібні рішення суду можуть мати несприятливий вплив на свободу преси.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефону журналісток необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

XS
SM
MD
LG