Доступність посилання

ТОП новини

Платформа Ради Європи для захисту журналістики повідомила про ситуацію навколо Седлецької


Наразі Україна не надала Раді Європи пояснень щодо ситуації навколо Наталки Седлецької
Наразі Україна не надала Раді Європи пояснень щодо ситуації навколо Наталки Седлецької

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів розмістила на своїй сторінці повідомлення про рішення суду надати Генеральній прокуратурі України доступ до інформації з телефону головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької.

Згідно з інформацією на сайті платформи, наразі український уряд не надав Раді Європи пояснень щодо цієї ситуації.

Ця платформа заснована 4 грудня 2014 року. Вона дозволяє організаціям-партнерам розміщувати повідомлення про загрози, інформація про які проходить процес перевірки відповідно до їхніх стандартів. Платформа створена для захисту журналістів, надання кращої відповіді на загрози і випадки насильства проти працівників медіа і створення механізму раннього попередження і можливостей реагування в рамках Ради Європи.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Читайте також: 10 запитань від «Схем» до генпрокурора Юрія Луценка

Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефону журналістки необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

XS
SM
MD
LG