Доступність посилання

ТОП новини

У рішенні Печерського суду щодо Седлецької побачили попередження журналістам-розслідувачам


Головний редактор програми «Схеми» Наталія Седлецька
Головний редактор програми «Схеми» Наталія Седлецька

Рішення Печерського районного суду Києва про надання слідчому Генеральної прокуратури України доступу до інформації з телефону журналістки Наталії Седлецької «за період від 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року включно» має ознаки відплати за розслідування нею корупції влади. Про це у Twitter заявив Саймон Островський, відомий за роботою в Україні з каналом Vice.

Генеральна прокуратура України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю». У рамках цього розслідування Генпрокуратура звернулася до Печерського районного суду Києва із клопотанням «про надання тимчасового доступу до речей і документів, з можливістю одержання їхніх копій», що перебувають у володінні оператора телекомунікацій ПрАТ «Київстар», а саме до відомостей «щодо вхідних та вихідних з’єднань з абонентського номера», яким користується журналістка Радіо Свобода та головний редактор програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька.

Печерський районний суд 27 серпня 2018 року задовольнив це клопотання і надав слідчому ГПУ доступ до відомостей щодо телефонних комунікацій Седлецької «за період від 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року включно».

Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і має бути скасоване
Джоанна Левінсон

Радіо Свобода обурене доступом силовиків до SMS, дзвінків та місць перебування головного редактора «Схем» Седлецької протягом 1,5 року.

«Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і має бути скасоване. Те, що запит охоплює тривалий період спілкування з телефону, що належить відомій українській журналістці, яка успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію», – заявила речниця Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джоанна Левісон.

Генеральна прокуратура відреагувала постом у мережі Facebook речника відомства Андрія Лисенка. У ГПУ запевняють, що не будуть прослуховувати зміст розмов Наталії Седлецької, не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя, а дані з її телефону необхідні для розслідування «за фактами можливого розголошення директором НАБУ Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

Це схоже на відплату за її чудові розслідування корупції влади
Саймон Островський

«Суд в Україні надав владі доступ до даних телефонних комунікацій за 17 місяців Наталії Седлецької, одного із найвідоміших журналістів-розслідувачів України. Це схоже на відплату за її чудові розслідування корупції влади», – заявив у Twitter Саймон Островський, відомий за роботою в Україні з каналом Vice.

«Надзвичайно тривожним» назвав рішення українського суду Ян Бейтсон, західний журналіст, відомий роботою із низкою провідних видань в Україні.

Ознаки майбутнього ставлення влади України до журналістів під час виборів побачив у рішенні суду Крістофер Міллер, журналіст англомовної служби Радіо Свобода.

«Погані новини для України та її невтомних журналістів. Якщо хочете підказки щодо того, як уряд Порошенка буде ставитись до ЗМІ перед виборами президента наступного року – дивіться», – твітує Міллер.

Як наголошує Радіо Свобода, з липня 2016-го по листопад 2017 року редакція «Схем» здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора України.

Читайте також: Реакції на надання судом доступу до інформації щодо телефонного спілкування керівника «Схем» Седлецької

Журналісти та представники медійних громадських організацій обурені рішенням суду надати ГПУ доступ до інформації з телефону Седлецької.

На її підтримку виступили міжнародні та українські антикорупційні організації, а також колеги-розслідувачі і команда програми «Схеми», засновницею якої вона є.

13 народних депутатів Верховної Ради попросили зустрічі з генпрокурором України Юрієм Луценком «з метою припинити неправомірні дії щодо втручання в журналістську діяльність та приватне життя Седлецької Наталки».

Генпрокурор запрошує мене сьогодні на закриту зустріч. Радіо Свобода запрошує Юрія Луценка в цей же час, о 15-30, замість кулуарної зустрічі за зачиненими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі нашого ЗМІ
Наталія Седлецька

Тим часом Наталія Седлецька написала 5 вересня у Facebook: «Вчора близько півночі мені зателефонувала прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган. Повідомила, що генпрокурор запрошує мене сьогодні на закриту зустріч. Без камери. На 15-30. Мета – нібито щоб пояснити, навіщо ГПУ вдалось до такого кроку – зняти інформацію з мого телефону за півтора року. І що їх, мовляв, мої смс не цікавлять, а тільки пересування та місця перебування телефону (що, звісно, найцінніше з усього переліку витребуваної в оператора інформації). Не вибачитись. Не визнати, що це надмірність, яку скасують. Що це самоуправство слідчого, якого покарають. А пояснити, що інакше, як вивчити мої маршрути за 17 місяців, вони зібрати докази про один день не могли. Ми проти кулуарщини. Тому Радіо Свобода запрошує Юрія Луценка в цей же час, о 15-30, замість кулуарної зустрічі за зачиненими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі нашого ЗМІ. У справі, яка викликала такий резонанс, генпрокурор має знайти в собі сміливість публічно пояснити такий крок свого підлеглого і бути готовим відкрито відповісти на всі запитання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG