Доступність посилання

ТОП новини

10 запитань від «Схем» до генпрокурора Юрія Луценка


Наталка Седлецька і Юрій Луценко, комбіноване фото
Наталка Седлецька і Юрій Луценко, комбіноване фото

(Рубрика «Точка зору»)

Радіо Свобода публікує перелік із 10 відкритих запитань генпрокуророві Юрію Луценку від команди журналістів програми «Схеми» і її головного редактора Наталки Седлецької.

Цьому передувало те, що генеральний прокурор запросив журналістку на закриту зустріч без камери, а потім відмовився від публічного інтерв'ю, яке Седлецька запропонувала йому натомість. ​

Редакція «Схем» готова опублікувати відповіді на ці запитання, щойно отримає їх.

1. За версією слідства, на ймовірній зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником, обставини якої розслідують слідчі ГПУ, перебувала група журналістів. Чому слідчий взяв доступ до даних з телефону за 17 місяців лише журналістки-розслідувачки Наталки Седлецької?

2. Чим генпрокурор України може виправдати настільки надмірне втручання в життя та роботу журналіста – доступ до конфіденційних даних аж протягом 17 місяців?

3. Чи слідчий вже отримав доступ до всіх даних, про які попросив суд – СМС, маршрути, вхідні та вихідні дзвінки за півтора роки роботи Наталки Седлецької?

4. Чи означає такий період те, що за цей час щодо Наталки Седлецької проводилися інші – негласні – слідчі дії, наприклад, прослуховування, і ухвала просто легітимізує незаконно зібрані дані?

5. Скільки ще журналістів було допитано у справі? Два? П'ять? Десять?

6. Чи по всіх журналістах, які свідчили у справі, слідчий взяв доступ до СМС, з’єднань мобільного зв'язку та місцеперебування телефонів?

7. Які саме докази слідчий хоче знайти в СМС? Яку інформацію стосовно цієї конкретної справи слідству дадуть дані про пересування, маршрути журналіста протягом цілих півтора роки, якщо ймовірний факт правопорушення, за фабулою слідства відбувся під час однієї конкретної розмови з групою журналістів?

8. Чи встановили слідчі, хто робив аудіозапис ймовірної зустрічі і чи долучено це аудіо до справи?

9. Чи не мав слідчий спочатку встановити дату зустрічі, підтвердити взагалі факт того, що вона мала місце, довести автентичність запису, перед тим як вчиняти таку надмірну дію, як доступ до приватних телефонів журналістів-розслідувачів?

10. Чи вже призначене внутрішнє розслідування, чи відсторонено слідчого, який в даному випадку явно зловживає своїми процесуальними правами?

«Схеми: корупція в деталях» – щотижнева телевізійна програма журналістських розслідувань та аналітики про високопосадову корупцію

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG