Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія наказала канадському послу покинути країну


Саудівська Аравія також відкликала свого посла з Канади
Саудівська Аравія також відкликала свого посла з Канади

Саудівська Аравія 6 серпня наказала канадському послу покинути країну впродовж 24 годин після того, як Оттава розкритикувала нещодавні арешти активістів за права жінок.

Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії заявило, що заморозить «всі нові справи» з Канадою.

«Будь-який наступник крок із канадського боку в цьому напрямку буде вважатися підтвердженням нашого права втручатися у внутрішні справи Канади... Канада й інші країни повинні знати, що вони не можуть стверджувати, що занепокоєні більше, ніж королівство, його громадянами», – підкреслили в МЗС Саудівської Аравії.

Королівство також відкликало свого посла з Оттави.

У Канаді наразі не відреагували на заяву саудівського зовнішньо-політичного відомства.

Ймовірно, мова йде про заяви у Twitter канадський дипломатів, які закликали негайно звільнити активістів за права жінок, що були затримані правоохоронцями Саудівської Аравії.

Серед затриманих була Самар Бадаві, брат якої Раїф був заарештований у 2012 році й пізніше засуджений до 1 000 ударів батогом і 10 років тюрми за критику кліриків. Дружина Раїфа наразі живе в Канаді.

У червні Саудівська Аравія дозволила жінка керувати автомобілем, проте за кілька тижнів до цього правоохоронці заарештували прихильників прав жінок, сигналізуючи, що тільки король Салман бін Абдулазіз Аль Сауд та його син, наслідний принц Мохаммед бін Салман можуть ухвалювати рішення щодо темпу змін.

Крім того, жінки в Саудівській Аравії досі повинні мати дозвіл від опікунів-чоловіків на шлюб та виїзд за кордон.

XS
SM
MD
LG