Доступність посилання

ТОП новини

«Це були російські військові»: історія хлопця, який зазнав сексуального насильства (ВНЕСЕНО ЗМІНИ)


На сайті Радіо Свобода та соціальних платформах медіа був оприлюднений матеріал під назвою: «Це були російські військові»: історія хлопця, який зазнав сексуального насильства. Після оприлюднення матеріалу до редакції надійшла інформація, що деякі свідчення потерпілого можуть не відповідати дійсності.

Зокрема, обставина щодо його місця перебування на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Оскільки інформація про кримінальне провадження щодо сексуального насильства з боку військових РФ щодо Іллі Ковалевського початково була оприлюднена Офісом генерального прокурора, редакція звернулася до ОГП із проханням надати інформацію з уточненнями щодо фактологічних даних зі свідчень потерпілого.

В Офісі генпрокурора заявили Радіо Свобода, що наразі не можуть детально розкривати деталі провадження. Водночас в ОГП повідомили, що нововиявлена інформація нині додатково перевіряється слідством. Департамент протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора у своїй відповіді на запит редакції, зокрема, вказав наступне: «Ми щиро вдячні журналістам за роботу і готовність повідомляти інформацію, яка стосується випадків сексуального насильства. У зв’язку з наданою інформацією ми перевіряємо всі можливі версії й обставини зазначених подій. Зі свого боку, маємо наголосити, що у наших провадженнях ми суворо дотримуємося міжнародних протоколів роботи з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. В основі наших підходів – захист життя, здоров’я та прав постраждалої особи. З огляду на турботу про особисту безпеку та здоров’я постраждалого, ми не можемо повідомити деталі провадження та підтвердити або спростувати певні факти до завершення розслідування».

Беручи до уваги вказане вище, ми знімаємо з публікації матеріал чутливого змісту до остаточного з’ясування обставин окремих даних у свідченнях потерпілого. Таке рішення редакція ухвалила, щоб не завдати шкоди потерпілому і щоб запобігти перешкоджанню діям офіційного слідства.

XS
SM
MD
LG