Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Німеччини шукає свідків убивства, до якого може бути причетна російська розвідка


Німецькі слідчі обшукують місце, де був застрелений Зелімхан Хангошвілі, Берлін, 23 серпня 2019 року
Німецькі слідчі обшукують місце, де був застрелений Зелімхан Хангошвілі, Берлін, 23 серпня 2019 року

Поліція в столиці Німеччини попросила про допомогу громадськості в розслідуванні вбивства, яке пов’язують із російською розвідкою.

Підрозділ із питань убивств берлінської поліції 3 вересня закликав усіх свідків, які, можливо, бачили 49-річного росіянина, підозрюваного в убивстві 23 серпня громадянина Грузії, етнічного чеченця Зелімхана Хангошвілі.

Зокрема, в поліції хочуть отримати інформацію про перебування підозрюваного до вбивства, про людей, які його знають, і про велосипед й електроскутер, якими він користувався. Правоохоронці також оприлюднили фото підозрюваного і двох транспортних засобів.

Підозрюваного заарештували незабаром після вбивства. Його затримали тоді, коли він заходив до натовпу туристів, а перед цим скинув у річку Шпрее електричний скутер, перуку, яку він використовував, і поліетиленовий пакет зі зброєю для вбивства.

Читайте також: Колишнього чеченського командира застрелили в Берліні, а всі дивляться на Москву і Грозний

Німецька влада назвала лише громадянство підозрюваного (російське) і не виключила політичного мотиву вбивства.

23 серпня в центрі Берліна вбили громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі. Він був застрелений із пістолета з глушником чоловіком у перуці. Поліція затримала за підозрою у вбивстві 49-річного росіянина.

За даними розслідування «Шпігеля» і Bellingcat, підозрюваний в’їхав на територію Євросоюзу за новим паспортом, виданим в липні 2019 року. Журналістам не вдалося виявити людини з ім’ям, прізвищем і датою народження, зазначеними в паспорті, у жодній із російських баз даних, що дозволило їм припустити, що документ – підроблений.

У тому числі його немає в базі даних системи «Роспаспорт», що повинно було привести до його затримання на кордоні. Розслідувачі допускають, що паспорт могли видалити з бази, що може вказувати на зв’язок підозрюваного у вбивстві зі спецслужбами Росії.

Розслідувачі називають ім’я, яке використовував підозрюваний – Вадим Андрійович Соколов.

Речник Кремля Дмитро Пєсков відкинув твердження про причетність російського уряду до вбивства.

Загиблий Зелімхан Хангошвілі воював у другій Чеченські війні в 1999-2002 роках проти російських сил. 2016 року він просив притулку в Німеччині, заявляючи, що втікає від низки замахів на його вбивство.

Знайомі Хангошвілі кажуть, що й не сумніваються в замовності вбивства – адже загиблий був командиром бойового загону в Чечні на початку 2000-х років. Дехто критикує владу Німеччини за те, що притулку йому так і не надали.

XS
SM
MD
LG