Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваний у шпигунстві білорус Політика сподівається на обмін на українця Шаройка


Юрій Політика у суді Чернігова, серпень 2018 року
Юрій Політика у суді Чернігова, серпень 2018 року

Громадянин Білорусі Юрій Політика, підозрюваний в Україні у шпигунстві, сподівається на обмін на засудженого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

«Маю велику надію на обмін», – сказав білорус.

28 серпня суд у Чернігові продовжив йому арешт ще на два місяці.

Підсудний вимагає перекладача на білоруську мову, але суд не може знайти кваліфікованого фахівця.

Напередодні суд відмовився призначити судово-медичну експертизу, щоб з’ясувати подробиці отримання Юрієм Політикою травм в слідчому ізоляторі.

Суд над Політикою відклали більш, ніж на місяць. Наступне засідання призначене на 3 жовтня.

Юрія Політику звинувачують у збиранні на українській території секретної інформації на користь іншої держави. Його затримали в червні 2017 року на українському прикордонному пункті пропуску «Нові Яриловичі», що на кордоні з Білоруссю. Під час затримання, за даними слідчих, в його телефоні був знайдений зашифрований файл з картою розміщення військових підрозділів в зоні антитерористичної операції на Донбасі і планом наступальної операції «Шторм».

За півроку до затримання спецслужби України стежили за всіма контактами і переміщеннями Юрія Політики в Чернігові.

Йому загрожує позбавлення волі на термін від 10 до 15 років з конфіскацією або без конфіскації майна.

Українські експерти висловлювали думки, що справа затриманого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка є відповіддю на затримання білоруського громадянина в Чернігові. КДБ Білорусі спростував такі припущення.

Павло Шаройко працював корепондентом «Українського радіо» в Білорусі. 25 жовтня 2017 року в Мінську його затримали співробітники КДБ. Журналіста звинуватили у створенні в Білорусі шпигунської мережі з числа громадян країни, «які за грошову винагороду виконували його завдання збору інформації розвідувального характеру у військово-політичній сфері».

У травні 2018 року Шаройка засудили в Білорусі до восьми років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG