Доступність посилання

ТОП новини

Експоліцейський заявив про участь у вбивствах опонентів Лукашенка і попросив притулку в Європі – DW


Фото зниклих політиків Юрія Захаренка та Віктора Гончара, 24 листопада 2015 року
Фото зниклих політиків Юрія Захаренка та Віктора Гончара, 24 листопада 2015 року

Колишній співробітник спецпідрозділу білоруської поліції (СОБР) Юрій Гаравський заявив, що брав участь у вбивстві опозиційних активістів – опонентів президента Білорусі Олександра Лукашенка на початку 2000-х років, а зараз очікує політичного притулку в одній з неназваних «німецькомовних» країн у Європі.

В інтерв’ю виданню Deutsche Welle 16 грудня Гаравскій розповів, що в 1999–2003 роках, будучи бійцем Спеціального загону швидкого реагування внутрішніх військ МВС (СОБР), брав участь у викраденні і вбивстві колишнього міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Захаренка, ексглави Центрвиборчкому Віктора Гончара і його друга, бізнесмена Анатолія Красовського, який підтримував білоруську опозицію.

Гаравський заявив, що Захаранка вивезли на навчальну базу внутрішніх військ за межі Мінська, а потім розстріляли, тіло відвезли на Північне кладовище на околиці білоруської столиці і спалили в крематорії. Гончара і Красовського, які зникли після відвідин сауни в Мінську, відвезли на територію законсервованої військової частини і стратили, поховавши тіла у заздалегідь викопаних ямах у лісі, речі обох – спалили.

За словами колишнього силовика, наказ про затримання політиків віддавав керівник СОБР, підполковник Дмитро Павличенко. Він же, як заявляє Гаравський, і застрелив політиків та бізнесмена.

Deutsche Welle пише, що не отримало відповіді на всі запитання від Гаравского, а в деяких його відповідях «відчувається недомовленість», однак чоловік надав оригінали і копії документів, що підтверджують його особу та біографію.

У вбивстві оператора білоруського корпункту ОРТ Дмитра Завадського, який зник в 2000 році, Гаравський каже, що участі не брав, але розповів, що в день зникнення журналіста «його хлопці виходили на роботу».

Повідомляється, що у 2003 році Юрій Гаравський звільнився зі служби, підписавши папір про нерозголошення військової таємниці, але весь цей час підтримував відносини з Павличенком. Він вважає, що той таким чином «наглядав» за ним, як єдиним із загону, хто пішов зі служби.

Гаравський стверджує, що готовий свідчити під присягою в суді і може показати на карті місця вбивств Захаренка, Гончара та Красовського. За його словами, підтвердити цю інформацію можуть ще 14 осіб.

У коментарі виданню TUT.BY Дмитро Павличенко, колишній командир СОБР, назвав ці звинувачення маячнею. Він стверджує, що Гаравський не має ніякого відношення до СОБР, і що в 1999 році йому інкримінували вимагання.

Юрій Захаренко, Віктор Гончар і Анатолій Красовський зникли в 1999 році. Розслідування кримінальної справи стосовно політиків багато разів призупиняли і знову відновлювали. Торік Слідчий комітет Білорусі вчергове призупинив попереднє розслідування у справі, заявивши про відсутність «особи, яка підлягає кримінальному переслідуванню». Родичі зниклих вважають, що вони були викрадені з політичних мотивів, і підозрюють, що до цих викрадень мають відношення вищі посадові особи держави.

XS
SM
MD
LG