Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський ресторатор заявляє, що втік в Україну і пропонує Київ як «точку складання білоруського протесту»


Білоруський ресторатор Вадим Прокоп’єв
Білоруський ресторатор Вадим Прокоп’єв

Білоруський ресторатор Вадим Прокоп’єв, який нещодавно залишив Білорусь, опублікував серію відеозвернень, зокрема, до президента Олександра Лукашенка і до білорусів, які не згодні з діями влади в країні. Бізнесмен розповів, що перебуває в Києві, і кличе туди опонентів, щоб «перетерти по-європейськи, без вовчих понтів».

Бізнесмен пропонує використовувати Київ як «точку складання білоруського протесту». Він також дякує білорусам за кордоном, які вийшли на акції і пікети солідарності. Звертається по допомогу для опонентів білоруського режиму, які залишаються в Білорусі. «Допомога потрібна і в Мінську. Допоможіть дівчаткам!» – каже Прокоп’єв, ймовірно, маючи на увазі кандидата в президенти Світлану Тіхановську, а також Марію Колесникову, координатора штабу арештованого ексбанкіра Віктора Бабарика, і Вероніку Цепкало, дружину незареєстрованого претендента на президентський пост Валерія Цепкала.

Вадим Прокоп’єв відомий у Білорусі як співвласник кількох ресторанів і барів преміум-класу. У травні, після заяви Лукашенка про те, що під час пандемії ресторани ніхто підтримувати не буде, він записав звернення до колег, в якому запропонував їм об’єднатися в асоціацію, щоб впливати на громадську думку і захищати свої інтереси перед державою. На початку липня стало відомо, нібито Прокоп’єв продав бізнес у Мінську і переїжджає в Сінгапур.

Перше відеозвернення Вадима Прокоп’єва до президента Лукашенка з’явилося майже опівночі 14 липня – цього дня в Мінську та інших містах Білорусі відбулися стихійні протести через відмову реєструвати незалежних кандидатів у президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. Було затримано понад 370 людей.

Вадим Прокоп’єв пояснив, навіщо записує відеозвернення, в третьому ролику: «Я собі ніколи не пробачу, якщо не допоможу всім вільним людям Білорусі. 2020 рік змінив усе. Ніколи ще в історії Білорусі я не бачив такого підйому, такого ентузіазму і рішучості». Він згадує політв’язнів Миколи Статкевича і Павла Северинця: «цим людям я безмежно вдячний: вони тримали удар, коли суспільство ще не прокинулося». Каже про Росію, де, за його словами, «біля керма знаходиться така ж злочинна група, тільки небезпечніша і потужніша». «Звернувши шию нашому паханові, ми надихнемо тих найкращих росіян, яких не влаштовує їхній власний режим», – говорить Прокоп’єв.

Канал Прокоп’єва на Youtube зареєстрований 13 липня. На момент публікації у нього понад 50 тисяч підписників. За тиждень усі відео подивилися майже 2 мільйони людей.

Жодної реакції ні від президента Лукашенка, ні від інших білоруських чиновників досі немає, хоча Прокоп’єв упевнений, що вони бачили його звернення.

Вибори у Білорусі: нові дані після реєстрації кандидатів

  • Шості вибори в історії незалежної Білорусі
  • Відбудуться 9 серпня 2020 року;
  • ЦВК Білорусі зареєструвала 15 ініціативних груп зі збору підписів із 55 заявок;
  • 14 липня ЦВК Білорусі зареєструвала Олександра Лукашенка, Світлану Тихановську, Ганну Конопацьку, Андрія Дмитрієва та Сергія Черечня кандидатами у президенти.
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
  • Люди в багатьох містах Білорусі вийшли на вулиці ввечері 14 липня після того, як Центрвиборчком відмовився зареєструвати кандидатами Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називають найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка.
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
  • З початку виборчої кампанії правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто перехожих на вулицях. 129 людей були покарані адміністративними арештами, 252 оштрафовані.
  • Головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів;
  • 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже майже 26 років;
  • Окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки).

XS
SM
MD
LG