Доступність посилання

ТОП новини

Боррель у Європарламенті відмовився називати виборами перемогу Путіна в РФ


Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель

Офіційні дані про президентські вибори в Росії слід оцінювати, зважаючи на весь контекст. Про це на дебатах у Європарламенті 10 квітня заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

«Ці вибори базувалися на репресивних законах, переслідуванні лідерів політичної опозиції, представників громадянського суспільства та журналістів, зокрема тих, хто виступає проти незаконної загарбницької війни Росії проти України. Ці вибори ознаменувалися свавільними затриманнями, терором… Вони відбулися за умов великої кількості дезінформації, відсутності доступу до незалежних ЗМІ та потужної пропаганди, яка підтримувалася величезними державними коштами впродовж багатьох років. Уперше російська влада вирішила не надавати можливості спостерігати за процесом ОБСЄ», – наголосив Боррель.

Ці фактори, за словами провідного дипломата ЄС, гарантували російському президентові «виборчий процес, вільний від справжньої політичної конкуренції». Водночас нелегітимними він назвав лише вибори, що пройшли на тимчасово окупованих територіях України.

«Від імені ЄС хочу ще раз підкреслити, що я рішуче засуджую, як ми це робили багато разів, нелегітимні вибори, які Росія організувала на тимчасово окупованих українських територіях… Дехто може сказати, що це дуже дорого – підтримувати Україну. Не підтримувати її і дозволити їй упасти перед російською агресією – буде набагато дорожче для нас і для майбутніх поколінь, тому що Росія стане більшою загрозою нашій безпеці й свободі», – резюмував Боррель.

10 квітня у Європарламенті відбулися дебати щодо результатів виборів у Росії. Далі парламентарії працюватимуть у комітетах – намагатимуться узгодити проєкт резолюції про невизнання Володимира Путіна легітимним президентом. Якщо вдасться досягти прогресу, її поставлять на голосування на наступній пленарній сесії наприкінці квітня. Резолюції Європарламенту мають насамперед рекомендаційний характер.

Форум

XS
SM
MD
LG