Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія: за крісло прем’єра боротимуться Ріші Сунак та Ліз Трасс


Ексміністр фінансів Ріші Сунак та міністр закордонних справ Ліз Трасс (фото комбіноване)
Ексміністр фінансів Ріші Сунак та міністр закордонних справ Ліз Трасс (фото комбіноване)

Консерватори у парламенті Великобританії провели фінальне голосування, залишивши двох претендентів на пост прем’єр-міністра країни.

Більшість голосів набрав ексміністр фінансів Ріші Сунак: його підтримали 137 членів Палати громад. На другому місці зі 113-ма голосами – міністр закордонних справ Ліз Трасс.

Молодший міністр торгової політики Пенні Мордонт набрала 105 голосів та вибуває з перегонів.

Тепер наприкінці літа відбудеться національне голосування, яке визначить майбутнього лідера торі. У ньому візьмуть участь усі британці, які належать до Консервативної партії – їх близько 200 тисяч. Результати голосування будуть оприлюднені 5 вересня. Новий голова партії успадкує парламентську більшість, а з ним і пост прем’єр-міністра.

Борис Джонсон сьогодні востаннє як глава уряду зустрівся в парламенті з товаришами по партії, відповів на їхні запитання і звернувся до них із прощальним словом.

Своєму наступнику він побажав «триматися американців, підтримувати українців та бути завжди на боці свободи та демократії». У внутрішній політиці він порадив наступникам знижувати податки та максимально дерегулювати економіку.

«Дякую вам усім, і Hasta la vista, baby» (відома фраза з фільму «Термінатор» – ред.), – закінчив свою промову Джонсон.

7 липня прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про свою відставку. Він очолив Консервативну партію, а разом з нею і уряд у 2019 році після відставки Терези Мей. Після цього він привів партію до перемоги на парламентських виборах із найкращим результатом у її сучасній історії.

Після вторгнення Росії в Україну Джонсон став одним із найбільш проукраїнсько налаштованих європейських лідерів. Він двічі був із візитами у Києві, засуджував пропозиції деяких європейських політиків врегулювати конфлікт шляхом переговорів з російським президентом Володимиром Путіним та вимагав від НАТО посилення військової підтримки Україні.

Великобританія надає Україні значну військову допомогу, та навчає своїх базах українських військових.

XS
SM
MD
LG