Доступність посилання

ТОП новини

Суд заново розпочав розгляд «справи Бутрименка» про загибель спецпризначенців на Донбасі влітку 2014 року


На судові засідання у «справі Бутрименка» ходить багато людей. Запоріжжя, 23 серпня 2019 року
На судові засідання у «справі Бутрименка» ходить багато людей. Запоріжжя, 23 серпня 2019 року

Оріхівський районний суд Запорізької області 12 листопада розпочав підготовче засідання для слухання по суті справи Миколи Бутрименка, підозрюваного в причетності до загибелі спецпризначенців на Донбасі в 2014 році. Про це повідомила адвокат потерпілих Олена Яркіна.

Під час засідання суд продовжив Бутрименку на 60 діб запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наразі в підготовчому засіданні оголошено перерву до 4 грудня для повторного виклику потерпілих. Суду не вдалося заслухати їх у режимі відеоконференції з об'єктивних причин: у судах за місцем проживання постраждалих, де адвокат потерпілих просила провести відеоконференції, на площадках для онлайн-конференцій за розкладом відбувалися інші судові засідання.

16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав Миколу Бутрименка винним за частиною 2 статті 258-5 Кримінального кодексу України – у фінансуванні тероризму. Бутрименка засудили до восьми років позбавлення волі. Але, оскільки обвинувачуваний перебуває у попередньому ув’язненні з 1 червня 2016 року, то, за так званим «законом Савченко», він зможе вийти на волю уже через рік.

За даними свідків у його справі, Бутрименко в 2014 році повідомив підтримуваним Росією бойовикам про українських спецпризначенців біля Сніжного, після чого військових обстріляли і 10 із них – загинули.

Прокуратура і постраждалі подали апеляцію на вирок Бутрименку.

Суд першої інстанції відкинув статтю щодо тероризму, тому прокуратура і постраждалі просять переглянути саме цей момент і заново заслухати свідків, адже є свідчення про те, що Бутрименко не лише здав бійців, а й сам був зі зброєю.

27 вересня колегія суддів Запорізького апеляційного суду ухвалила повернути суду першої інстанції для повторного розгляду справу Миколи Бутрименка.

Читайте ще:

«Кейс Бутрименка»: причетний до загибелі спецпризначенців може через рік вийти на свободу

XS
SM
MD
LG